Колко почивка ни се полага?

Законът гласи, че хората, които работят между шест и девет часа, трябва да почиват 30 минути. Когато работният ден надвишава девет часа, почивката е 45 минути. Това е минимумът, всичко останало може да се договаря допълнително.

Обедната почивка е единственото време, в което не се посвещаваме на работата. Но има и хора, които обядват пред компютъра, елиминирайки полагащата им се почивка.

Спортът позволен ли е?

По принцип, по време на почивка можете да правите, каквото пожелаете. Само при определени обстоятелства шефът може да забрани на служителите му да се занимават със спорт. Който иска следобед да изтича до фитнес и йога центъра, може да го направи, стига почивката му да е достатъчно дълга.

В много от европейските градове вече се предлагат центрове със специални курсове за обедна почивка. Една от най-нашумелите тенденции се казва Lunch Beat и представлява дискотека за обедната пауза.

Възможно ли е да поспим малко?

Проучванията показват, че когато хората поспят по време на обедната си почивка – обикновено между 13 и 15 часа, след това работят много по-концентрирано и ползотворно. Затова Power Napping (зареждащото спане) е позволено, стига професията да го позволява.

Някои компании предлагат на служителите си специални стаи за почивка, в които човек може да си почине на удобни кресла и с тапи за уши.

Алкохолът позволен ли е?

Категорично не. Алкохолът е забранен по време на целия работен ден. Единственото изключение е по време на фирмено парти да изпиете по чаша шампанско с колегите ви. Макар че обедната почивка е на ваше разположение, алкохолът си остава табу.

Можем ли да сърфираме в интернет за лични цели?

Компютрите и телефоните, принадлежащи на предприятието следва да се изполват само по професионални дейности, дори и в обедната почивка. Често можете да се възползвате и от други предимства, които работното място предлага, но не забравяйте, че много шефове следят детайлно за експлоатации.

Осигуровките важат ли по време на почивка?

По пътя към ресторанта и кафенето служителите са осигурени чрез фирмите си. Въпреки това, ако нещо се случи в ресторанта, това не може да се разглежда като работен инцидент. Дори в кафенето работниците не са осигурени, реши през март социалният съд в Хайлброн.

Затова, ако човек отиде набързо до магазина или пък използва цялата си почивка за пазаруване, трябва да внимава – навън осигуровките не важат.

Позволено ли в офиса да има кухня?

В предприятия с повече от 10 служители трябва да има стая, в която да могат прекарат обедната си почивка. Това пространство може да се намира и в ъгъла на офиса. Наличието на кухня обаче не е узаконено – работодателят не е длъжен да предостави на служителите си микровълнова печка и кана за вода.