За да си купи законно оръжие, в по-голяма част от САЩ в много случаи човек е достатъчно просто да има парите, тъй като не е необходима проверка, пише MarketWatch. В някои случаи дори е по-трудно човек да си купи лекарства за настинка, отколкото смъртоносно оръжие.

Президентът Барак Обама и група законодатели се надяват да променят това, като прокарат по-строги закони за притежанието на оръжие, които в момента се различават значително в отделните щати. В Тексас, например, няма период на изчакване и закупуваните оръжия не се регистрират в щата.

За да придобиете представа с какво ще се сблъскат тези усилия, вижте пет неща, за които може да се твърди, че е по-трудно да е купят в САЩ, отколкото огнестрелно оръжие:

Лекарства за настинка

Да имаш обикновена настинка в САЩ е достатъчно, за да бъдеш третиран като обикновен престъпник. За да си купят на пръв поглед безвредно лекарство за настинка, потребителите трябва да покажат документ за самоличност, а покупката се регистрира в база данни.

Това е така, защото доста от тези лекарства съдържат съставката псевдоефедрин, която се използва при направата на нелегалния наркотик метамфетамин. Закон от 2005 г. ограничава закупуването на повече от девет грама от съставката за период от 30 дни.

Алкохол

В САЩ, ако си на 18 години, не можеш да си купиш законно бира или твърд алкохол, но можеш да си купиш огнестрелно оръжие, ако имаш американско гражданство. Законът за контрола над огнестрелните оръжия от 1968 г., въведен след убийствата на Мартин Лутър Кинг и Джон Ф. Кенеди, забранява на “лицензирани дилъри на оръжие” да продава пистолети и муниции на хора под 21-годишна възраст, но в него има вратичка.

Вижте още: Най-опасните улични банди в САЩ

Един 18-годишен гражданин може да си купи законно пистолет от друг гражданин и пушка от лицензиран дилър.

Договор с мобилен оператор

Когато човек си купува мобилен телефон с двегодишен договор, се изисква проверка на кредитната му история — нещо, което не е необходимо, когато си купува оръжие. Ако човек иска да се сдобие с договор без подобна проверка, много оператори изискват допълнителни 500 долара като гаранционен депозит.

Причината за това е, че компании, като AT&T и Verizon, продават телефони, като iPhone, на една трета от оригиналната им цена и си връщат парите за това чрез обвързването на клиентите с двегодишен договор. Пистолетът, от друга страна, е еднократна сделка (ако не броим мунициите).

Кученца

Осиновяването на домашен любимец не е лесна работа. Организацията за предотвратяване на жестокост към животните съветва хората да бъдат подготвени.

Потенциалните желаещи да си осиновят домашен любимец трябва да са навършили 21 години, да имат два вида документ за самоличност и за разлика от купувачите на оръжие, може да се наложи да предоставят лични препоръки. За да е сигурно, че домашният любимец няма да попадне в проблемно семейство, някои организации предварително пращат свой член на посещение в дома на потенциалните осиновители.

Разрешително за лов и риболов

Според щатските закони, американските граждани трябва да представят номера на социалната си осигуровка, преди да се сдобият с разрешително за любителски лов и риболов. Отделните щати могат да отказват подобно разрешително, ако кандидатът, например, не е плащал редовно издръжка на децата си.

Номерът на социалната осигуровка е един от начините за откриването на подобни родители. Лицензираните дилъри на оръжия трябва да поискат документ за самоличност, като шофьорска книжка, но за закупуването на оръжие не е нужен номерът на социалната осигуровка.