Добра новина за хората, на които редовно им се налага да използват комбинацията от клавиши control+alt+delete на своя компютър, докато ги заболят пръстите – учени от University College London са създали нов "системен" компютър, който автоматично се справя с проблемите, когато се появят.

Иначе казано, това означава, че този компютър никога не забива.

"Днешните компютри работят въз основа на списък с инструкции: Една такава инструкция се взема от паметта и се изпълнява, след което резултатът от операцията се съхранява в памет," обяснява Пол Маркс от "New Scientist." Компютърът забива, когато обърка тези видове линейни инструкции и кодът не знае какво да прави след това. Така идва и неизбежното съобщение за грешка. Новия компютър работи малко по-различно, разделяйки инструкциите на малки дигитални части наречени "системи."

Всяка система има памет съдържаща контекстни данни, което означава, че може да си взаимодейства само с други подобни системи. Вместо да се използва брояч на програми, системите се изпълняват по произволно избрани номера генерирани на принцип, който наподобява произволността на природата. Системите изпълняват техните инструкции едновременно, като нито една от тях няма предимство пред другите.

Това означава, че когато група данни се сблъскат със стена, тези произволно генерирани пътища просто пренасочват тези инструкции през различни системи, за да помогнат за постигането на първоначалната цел без компютърът да забива. Това наподобява до известна степен начина, по който човешкия мозък може да заобикаля преградите.

Създателите на компютъра са оптимистично настроени и смятат, че тази интелигентна технология може някой ден да помага на повредени безпилотни самолети да се поправят сами по време на полет и да даде възможност на биоинженерите да създават по реалистични модели на човешкия мозък.

Екипът, създал новия компютър, планира да го представи на конференция в Сингапур през април.