Титлата най-опасното летище на света е присъдена от експерти на летище "Марискал Сукре" в столицата на Еквадор - Кито.

Летището е вклинено между вулканите, разположено е на 2800 м надморска височина и е буквално в самия град. Открито е през 1960 г. и на ден обслужва средно по 220 полета.

От 1984 г. насам обаче има четири случая на самолети, блъснали се или паднали върху околни сгради, при което са загинаха 135 души. За общо 30 години летището е отчело девет инцидента със смъртни случаи.

Затова летище "Марискал" ще бъде закрито в понеделник, пише в. "Кориере дела сера".

Новото летище на Кито обаче също е потенциално опасно, информира БТА.

То се намира на 15 км от центъра на града близо до градчето Табабела. Площта му е 38 хил. кв. метра. Пистата му е с над 1000 метра по-дълга от тази на старото летище, а надморската му височина е с 400 метра по-малка от тази на "Марискал".

То има шест изхода и ще обслужва по 290 полета средно на ден. Очаква се през него да преминават около 5 млн. пътници на година.

Пилотите обаче предупреждават, че микроклиматът на мястото, на което се намира новото летище, е много сложен и през 80% от годината видимостта е лоша.

Според жителите на Кито пък до новото летище няма изградена удобна пътна инфраструктура и пътуването до там ще се проточи цели 90 минути.