Агенцията RiskMap проведе ежегодното си проучване за най-опасните страни в света за 2013г. – страните, в които се случват грабежи, отвличания и убийства, включително и на туристите. Британската консултативна фирма е важен показател за компаниите, които са активни в световен мащаб. По този начин тя цели да прецени риска за сигурността на своите служители и потенциални проекти. Според тези данни се правят и прогнози за туристите – къде е безопасно и къде – не.

Всички страни, които попадат в тази класация, са разделени в пет рискови категории спрямо степента на опасност в тях: незначителна, ниска, средна, висока и изключителна. Така отчитайки конкретни събития и факти, агенцията прави прогнози за степента на опасност за цялата година.

Рискът за сигурността се изчислява по няколко компонента: отчитат се броят на кражбите и дребната престъпност, нападения и отвличания, въоръжени атаки, грабежи на имущество или измами. Средната степен на риск означава, че рискът от насилие или престъпление е умерен, както и слаба вероятност от заплаха от терористични атаки.

В наскоро излязлата публикация на RiskMap 2013 челните места се заемат от Сомалия, плътно следвана от Афганистан, въпреки че положението със сигурността се е подобрило леко и в двете държави, според Control Risks.

Все още обаче степента им на опасност е изключителна. Това важи и за Палестина, за граничния район между Судан и Чад, както и за северната част на Мали и Сирия. В тези страни преобладават граждански размирици. Съседката на Афганистан – Пакистан също е оценена като страна, която попада в графата на много опасните страни. Граничните райони са дори екстремно опасни. В Ирак обаче, положението със сигурността се е подобрило. Изненадващо, по-голямата част на Иран, е с "нисък" риск за сигурността и следователно на същото ниво като в Германия.

Най-сигурните страни са в Европа

Сред най-сигурните страни в Европа се нареждат Швейцария, Люксембург, скандинавските страни и ЕС-джуджето Словения от Източна Европа. Извън Европа няма страни с толкова нисък риск за сигурността.

В рамките на Европа степента на опасност се смята за много ниска, като Швейцария е най-спокойното място по всички показатели.

Южна Италия, Северна Ирландия и Гърция са със среден коефициент на опасност, а Турция е оценена като страна със съвсем ниска степен на риск. В Мексико, например, рискът е оценен като висок, за разлика от преди пет години, когато латиноамериканската страна все още се класифицира с нисък риск от опасности.

Тайланд, Танзания и северната част на Тунис са оценени като не опасни страни. Шри Ланка и Боливия също са подобрили значително позицията си.