1.775 млрд. лв. от активите на банковата система представляват притежавани от трезорите имоти и съоръжения, сочат данните на БНБ. Сумата се формира от имоти, машини и съоръжения на обща стойност 1.58 млрд. лв. и инвестиционни имоти, оценени на 121.1 млн. лв.

През изминалата 2012 г. общата стойност на материалните активи на банките е нараснала с 26.5% (372.5 млн. лв.). Ръстът се дължи на увеличение с 23.3% (298.5 млн. лв.) в стойността на притежаваните имоти и машини, както и на скок с 61% (73.9 млн. лв.) на инвестиционните имоти.

Материалните активи заемат дял само от 2.15% в общите активи на банковата система (възлизащи на общо 82.415 млрд. лв.). За сравнение, през 2011 г., те са заемали дял от 1.82% от общите активи на трезорите (възлизащи на 76.8 млрд. лв.).

Увеличението на материалните активи на банките може да се дължи както на инвестиции, така и на имоти, придобити като обезпечение по непогасявани кредити. Втората възможност изглежда доста по-вероятна, тъй като през 2012 г. търсенето на банкови услуги отчете спад, за сметка на увеличението на лошите кредити, пише вестник "Стандарт".

"Възможно е увеличението да се дължи на придобити по обезпечение имоти. Банките по-скоро оптимизират дистрибуторската си мрежа, за да спестят от разходи", коментира банкер, пожелал да остане анонимен.

Към това трябва да се добави, че Управителният съвет на БНБ увеличи от 6 на 12 месеца регулаторно приемливия срок за продажба на сгради и имоти, придобити като обезпечаване на лоши кредити. Това означава, че имотите могат да останат 1 година в активите на банките, преди да бъдат продадени, за да покрият част от загубата от непогасявани кредити.