Спира се източването на европари с пустеещи ливади. Това обяви в Перник земеделският министър Мирослав Найденов. Досега тарикати са прибирали солидни суми, взимайки парцели под наем от общинските фондове.

С тях получавали субсидии без въобще да се занимават със земеделие. В Кърджалийско на база очертани площи пачки получават дори хора, които изобщо не живеят в България, разказа министърът, цитиран от вестник "Стандарт".

От следващия програмен период субсидиите ще се дават на стопанство, а не на очертани площи, каза още той. Така ще се пресекат измамите и парите ще отиват директно при производителите.

15 млрд. лв. трябва да влязат в българското земеделие през следващия програмен период. Съветът на министрите в Брюксел е пред финала на една справедлива реформа на общата селскостопанска политика, която да даде почти равен шанс на всички страни в ЕС и на всички сектори.

2014 г. ще бъде обявена за нулева, чакал се само официалният документ за решението. Затова приемът на документи за субсидии ще е както досегашния, твърди Найденов.