Ще поевтинее или поскъпне земеделската земя през настоящата година? Това може би е основният въпрос, който си задават собствениците на земеделска земя – физически и юридически лица, арендатори и потенциални купувачи.

Само преди няколко седмици от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) изказаха мнение, че през 2013 г. цените на малките парцели ще се задържи на текущите нива, като на места дори ще се понижи, а големите, тоест окрупнени парцели, ще поскъпнат.

Ето защо ние от Profit.bg (авторът на този материал не притежава земеделски земи и/или акции в публични дружества, инвестиращи в тази сфера) не сме на същото мнение и очакваме ръст в цените дори и на малките парцели:

1. Земята е актив, останал почти незасегнат от кризата, с изключение на 2009 г., когато голяма част от купувачите се оттеглиха от пазара. Ето защо очакванията ни са цените да растат с темпове, поне равни на инфлацията в страната.

2. Според прогноза на Savills цената на земеделската земя във Великобритания през следващите пет години ще поскъпне с 40%. Защото тогава цената в България да поевтинява?

3. Цените на земите у нас са доста по-ниски от тези в Румъния, където обаче според мненията на специалистите можем да очакваме двойно или тройно по-високи цени през следващите години, с което да се доближат до цените в Западна Европа, търгуващи се 3-7 пъти по-скъпо, по данни на DTZ.

4. Т. нар. „камикадзета“ - това са хора със свободни капитали, които според БАСЗЗ в дадени случай са надценили земята в пъти. Да, възможно е определени сделки да са осъществявани на по-високи цени, но „камикадзетата“ не се нуждаят от средствата, изразходени за покупката на земята и едва ли можем да очакваме да продават на загуба.

5. Субсидии и ренти – всяка година субсидиите, получавани от ЕС, растат, а същото се случва и при рентите, като е обичайно те да са около 8-9% от цената на земята към същия момент. Именно тези факти ще накарат все повече арендатори да се превърнат в купувачи на земя, макар и с банкови заеми.

6. Комасацията – при окрупняването на земите цените нарастват от 50% до 3-4 пъти. Факт е обаче, че за да направиш пакет, трябва да започнеш да купуваш малки парцели.

7. Вече не се произвежда - „Купувайте земя, вече не я произвеждат“. Това е цитат, не от когото и да е, а от Марк Твен. Общата площ на обработваемата земя у нас е 37 млн. дка, докато за последните 10 години обект на сделки са над 9.3 млн. дка.

Всичко това, заедно с растящите цени на земеделската продукция, както и проблемите с изхранването в редица държави, подтикващи едни от най-богатите държави в света – Катар, Оман, Китай и др. да купуват милиони декари по света са факти, даващи предимства на очакванията за ръст на цените, спрямо прогнозите за спад, макар и минимален.