Германската полиция проведе мащабна операция във вторник срещу мрежа, заподозряна във финансови престъпления за повече от 100 милиона евро чрез инвестиционни измами. Шестима души бяха арестувани според прокуратурата във Франкфурт.

"Около 1200 следователи и 15 прокурори проведоха повече от 130 претърсвания и изземвания на активи за повече от 100 милиона евро. Бяха изпълнени заповеди за арест срещу шестимата основни заподозрени, на възраст между 33 и 70 години", съобщава прокуратурата в изявление.

Щетите възлизат на деветцифрена сума, се казва още там.

Тази операция, която беше проведена в седем провинции, включително Хесен, Хамбург и Бавария, доведе и до други превантивни арести. Като цяло, повече от 50 души, са заподозрени за участие в измамите.

Управлението на полицията във Франкфурт води специализирано разследване на финансови престъпления от средата на 2012 г. срещу компания от региона и "потвърди подозренията си в създаването на система за измама в големи размери и от много години" срещу основните заподозрени, добави прокурорът.

Според германската новинарска агенция ДПА, цитирана от Дарик, институцията, попаднала на мушката на правосъдието се нарича S&K Sachwert.

Тази компания е осъществила партньорство с друга компания от Хамбург и стотина други компании, за да се създаде измама от типа "пирамида", доста подобна на тази, използвана от американския мошеник Бърнард Мадоф.

"Жертвите са хиляди инвеститори, които са търсили печеливши и предполагам безопасни инвестиции след кризата от 2008 г.", обясняват магистратите в доклада, допълва БГНЕС.

Според германските медии компанията предлагала възвръщаемост от 12% в инвестиции в недвижими имоти, които в крайна сметка са били използвани, за да "поддържат разточителния начин на живот" лидерите на групата, пише прокуратурата, или да плащат на първите жертви на пирамидата.