Дефицитът по текущата сметка на Гърция е намалял през миналата година до най-ниското си ниво, откакто страната се присъедини към еврозоната, което е доказателство, че икономиката на страната реагира бавно на мерките за ограничения.

Дефицитът по текущата сметка се е свил със 73% през 2012 г. до 5.58 млрд. евро, за което са помогнали по-малкия внос и по-ниските лихвени плащания след намаляването на държавния дълг на страната, показаха вчера данни на Централната банка на Гърция.

Вчера стана ясно, че показността вече не е на мода в получилата спасителни средства Гърция. Само едно ново Ferrari е било регистрирано в страната през 2012 г.

За миналата година е продадено и само едно Ferrari втора ръка, което контрастира напълно с продадени 21 нови и 37 употребявани коли от луксозната марка през 2007 г., която беше последната година преди да настъпи рецесията в Гърция.

Дефицитът по текущата сметка на страната се е свил до 2.9% от БВП през 2012 г., в сравнение с 9.9% в предходната година. Сегашното му ниво е най-ниското поне от 1999 г. насам.

Вносът на страната е намалял с 12% до 41.6 млрд. евро, според данните на централната банка на страната. Износът се е увеличил пък с едва 3.8%. Делът на износа от БВП на страната възлиза на около 25% от БВП, което е най-ниското ниво сред 17-те страни от Еврозоната.