Акциите на най-голямата световна интернет-търсачка в света – щатската компания Google, приключиха вчера търговията при исторически рекордно ниво от над 800 долара за брой.

Борсовата сесия те приключиха с ръст от 1.8% до 806.85 долара за акция или най-високото им затваряне от август 2004 г., когато станаха публична компания.

Акциите на търсачката са поскъпнали през изминалата година с 33%, на фона на 12% ръст за широкия индекс Standard & Poor’s 500 Index.

Компанията се облагодетелства от повечето реклама и промоция на платформата й за мобилни телефони Android, която e най-ползваната в световен мащаб.

Тя притежава дял от 67% от търсенията в САЩ през януари, докато сумарният дял на следващите най-големи в сектора - Yahoo! Inc. и Microsoft Corp., е под 30%.

„Това е изключителен бизнес и се доминира от компанията“, коментира Мартин Пийконен, анализатор в Wedge Partners, цитиран от Bloomberg.

Доминацията на Google е допринесла за поевтиняването на акциите на Apple Inc. с 8.4% за последната една година. Най-ценната технологична компания се търгува с 56% дисконт спрямо Google на база финансово съотношение цена-печалба. Това е най-големият спред от юли 2006 г. насам, когато бе представен култовият модел iPhone.

Google е имала над 41% от всички дигитални приходи в САЩ през 2012 г., според данни на EMarketer Inc. По отношение на мобилните приходи компанията държи 53%, на фона на 8.4% за Facebook Inc.