Великденските и гергьовските празници тази година съвпаднаха и по-предвидливите българи вече са си направили резервации за дните между 1 и 6 май. Други празнични дати, които могат да се използват като дълъг уикенд преди лятната ваканция, са дните от 24 до 26 май.

Надпреварата между туроператорските фирми и хотелските комплекси да предлагат оферти за празниците стартира още в края на миналата година.

До началото на февруари цените на пакетите за чужбина, например, бяха изключително изгодни - с 20 до 30-процентови отстъпки за ранно записване, пише вестник "Труд".

10% отстъпка

В момента има много добри предложения за почивка в българските курортни комплекси и туристически обекти. Офертите са с 10-15% по-ниски цени от стандартните. Това важи както за крайморските хотели от Златните пясъци през гр. Бяла до Поморие, така и за комплексите в планинските курорти.

Празнична вечеря в цената

В Златни пясъци, например, 4-звезден хотел край брега предлага цени от 45 лв. на човек на вечер на база полупансион (закуска и вечеря). В офертата е включена фолклорна програма и диджей парти по време на Великденската вечеря на 5 май, както и транспорт за желаещите по-рано през деня да отидат до църквата в к.к. “Св. св. Константин и Елена”.

Туристите ще могат да ползват безплатно и вътрешния и външния басейн на хотела, фитнес залата и някои спа услуги.
В Бяла предложенията са за тридневни пакети на база ол инклузив на цена от 123 лв. или по 41 лв. на нощувка.

Петдесетина километра на юг - в Поморие, пък има предложения за 3 нощувки в луксозен спа хотел на цена от 154 лв.

В пакета, освен закуските, са включени и празнична вечеря на 4 май и Великденски обяд на следващия ден, ползване на фитнес, басейн с хидромасажна зона, парна баня и сауна. Ако решите да платите почивката си предварително - цената ще е с 10% по-ниска, а за всички спа програми гостите по Великден също ще ползват 10% отстъпка.

В планинските курорти също има интересни предложения.

В планината

Празничните пакети в Банско, например, са по 120 лв. на човек за 3 дни на база нощувка със закуска в хотел с четири звезди. Ако искате по-дълга ваканция, за 5 дни цената е 200 лв., а за цяла седмица - 240 лв., като е включен и Великденски обяд. В близост тризвезден хотел предлага пакети ол инклузив срещу 43 лв. на човек на ден.

А в Еленския Балкан можете да си починете на изгодната цена от 29 лв. на ден с включени нощувка, закуска и вечеря, както и ползване на вътрешен басейн. Цената е валидна при резервация от два дена.

На спа през май или в Розовата долина до юни

Популярните спа курорти в България също имат пакетни оферти както за майските празници, така и за предстоящия празник на жената - 8 март.

В Сандански предложенията тръгват от 55 лв. на вечер за двама с включени закуска, парна баня и хидромасаж. Намалението при тази оферта за релакс в четиризвездна база е близо 40%.

Велинградските спа комплекси пък правят промоции за дните до края на март. “Делничен пакет за двама” струва 95 лв. вместо 190 лв. и включва 2 нощувки със закуски, а за 3 дни цената е 142,50 лв. вместо 285 лв. В пакета влизат и ползване на минерален басейн, сауна, парна баня и зала за релакс с подгряващи легла.

5-звезден хотел в Албена пък предлага за Великден цени от 111 лв. на човек на база ол инклузив и жива музика на вечеря. В офертата влиза ползване на басейн.

От 11 май до 21 юни център на празненства ще бъде и Долината на розите. В Казанлък туристите могат да участват в богатата програма на празниците на розите и тракийските царе - да участват в розобер, да пробват ликьор от това цвете, да си купят розово масло и разбира се, да видят коя мома ще бъде избрана за Царица Роза.

Италия, Испания или по-близо

В Испания, Италия или по-наблизо - Сърбия, Македония, Гърция, Турция - хората, които са решили да използват свободните дни между 1 и 6 май, за да отидат в чужбина, имат голям избор. Естествено, колкото по-близка дестинация изберат, толкова по-евтино ще им излезе, коментират туроператорите, които са готови да изпълнят всички желания на своите клиенти.

Между 400 и 500 евро на човек излизат предлаганите от компаниите 4- до 7-дневни почивки през май в Италия или Испания, с включени самолетни билети и нощувки със закуски и вечери в хотели с 3 или 4 звезди.

Само 220 лв. струва тридневна екскурзия с автобус до Ниш с включени две нощувки със закуски и вечери. А в съседна Гърция, където Великден се чества изключително тържествено, пък има предложения за 5-дневна почивка в 4-звезден хотел срещу 173 евро на човек в двойна стая. Цената важи при резервации, платени до 30 април т.г.

За семейните двойки има бонус - едно дете до 12 г. да бъде настанено безплатно. На Халкидики в момента хотелите предлагат оферти от 26 до 77 евро на нощ, в зависимост от звездите на базата и включените в цената услуги.
7-дневна автобусна екскурзия с 4 нощувки в Турция струва 275 лв. Офертата важи при резервация, платена до 10 април.