Предсрочни избори преди Великден. Това стана ясно, след като Бойко Борисов подаде оставката на кабинета. ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че няма да правят опити за съставяне на правителство в оставащите 4 месеца до края на 41-вия парламент.

Най-ранната дата на вота е 21 април, неделя, изчислиха изборните спецове. Това може да се случи, ако нито една партия не бави процедурите по разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет, пише вестник "Стандарт".

По конституция при правителствена оставка президентът дава мандат за редовен кабинет първо на ГЕРБ, след това на БСП, а накрая на трета парламентарна група по негов избор. Всяка партия има 7 дни за размисъл. Щом всички декларират публично отказа си за власт, процедурата може да се съкрати с един месец, обясниха юристи.

Извънредните избори трябва да са до два месеца след разпускането на Народното събрание. Според кулоарната информация, последното заседание на този парламент ще е в сряда, 27 февруари. ДПС вече предложи вотът да е на 28 април, но ГЕРБ няма да го приемат.

Според техни депутати на 23 април (вторник) е Денят на независимостта на Турция, имало почивни дни до края на седмицата и от ДПС искали да докарат прочутите автобуси с изселници. Още повече, че на 28 април 1992 г. в Държавен вестник е излязло решението на КС, че ДПС не е противоконституционна партия.

Трескавите сметки за бъдещето на властта започнаха още в 9.30 ч. вчера, веднага след като премиерът Бойко Борисов изненадващо подаде оставка на правителството. По план той трябваше да защити смяната на финансовия министър Симеон Дянков с Томислав Дончев и избирането на Лиляна Павлова за вицепремиерското му кресло.

Колективната оставка изуми всички, пленарната зала притихна, за да чуе мотивите му. Празни бяха само местата на БСП, които обявиха, че ще саботират смяната на Дянков. Борисов обясни, че не може да гледа окървавения от протести Орлов мост, нито ограден парламент.

"В ГЕРБ имаме достойнство, ГЕРБ няма да участва в управление, в което полицията ще се бие с хората, а политическият дебат ще бъде подменен от протести", обясни премиерът. Оставката му бе депозирана малко по-късно в деловодството на парламента.

На излизане от пленарната зала Борисов мина покрай зам.-шефа на ДПС Христо Бисеров, който иронично му козирува. "Всичко се връща", отвърнал му през зъби Борисов. В този момент депутатите от ГЕРБ го изпратиха с аплодисменти, изправени на крака.

Те напуснаха залата, за да не слушат реакциите на ДПС и ДСБ. Премиерът и придружаващите го министри веднага се насочиха към Министерски съвет за последното правителствено заседание.

Единствен за оставката от предния ден е знаел дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов. Премиерът му съобщил малко преди 23.00 ч. във вторник, разказаха гербери. По неофициална информация в 3.00 ч. след полунощ Бойко Борисов изненадващо отишъл в американското посолство.

Там най-вероятно премиерът е споделил на американския дипломат Марси Рийс, че има намерение да подава оставка, обясняваха депутати, научили вчера за късната визита. Те допълниха, че Борисов е бил в посолството не повече от 30 минути.

Така стана ясно, че американският президент Барак Обама пръв е научил за оставката. Според парламентаристи от ГЕРБ, Борисов вероятно е обсъдил ситуацията в България и с руския президент Владимир Путин. Възможно е да му е казал, че обмисля оставка, ако протестите не спрат, твърдят в ГЕРБ. Борисов и Путин разговаряха във вторник по обяд по телефона.

Групата на ГЕРБ единодушно ще подкрепи днес оставката на правителството. Никой от партията няма да участва в съставянето на служебен кабинет, обявиха след извънредно заседание Красимир Велчев и Искра Фидосова. На сбирката бе и вицепремиерът Цветан Цветанов.

"Горе главите, няма страшно, на изборите ще ги смачкаме", казал Цветанов, разказаха гербери. Въпреки това се чуха и коментари, че до късно снощи категорично решение за гласуване на оставката не е било взето. "Всичко се мени с часове, Борисов трябваше да защити новите министри, а той хвърли оставка. Цял ден вчера и хора от улицата, и колегите от ГЕРБ го молехме да остане", разказваха депутати.

За днес президентът Росен Плевнелиев е назначил общи консултации с всички партии в парламента. Целта е да се избегне забавянето от връчването и връщането на мандат за кабинет на различните партии.