Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че няколко часа ще подаде оставката на това правителство. По процедура след като оставката бъде депозирана, народните представители ще гласуват напускането на това правителство.

Какво следва?

Редът на съставяне на ново правителство, правомощията и срока му, както и съставянето на служебно или експертно правителство са регламентирани в чл. 99 на Конституцията на България:

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила, която е ГЕРБ, а тя трябва да посочи кандидат за министър-председател.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Очаква се, че Коалиция за България също няма да състави правителство.

Тогава държавният глава трябва да го даде на трета по избор парламентарна група. В този случай вече не е задължително тя да е третата по численост група.

Докато бъде избрано ново правителство настоящото трябва да изпълнява задълженията си в оставка.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

В последните дни чухме искания на политическите сили за „служебно“ и „експертно“ правителство.

Разликата е, че за назначаване на служебно правителство, Народното събрание трябва да бъде разпуснато.

Такова правителство бе това на Ренета Иджова, което управлява от 17 октомври 1994 до 26 януари 1995, с мандат от 3 месеца. То е назначено служебно от президента Желю Желев. Вторият такъв прецедент е осемдесет и третото правителство на България с министър-председател Стефан Софиянски, което управлява от 12 февруари 1997 до 21 май 1997. То е назначено служебно от президента Петър Стоянов.

Експертен кабинет може да бъде съставен без разпускане на Народното събрание. Прецедент има през 1993 г. с назначаването на правителството на Любен Беров.