Масовите протести в последните дни в страната, предизвикани от високите сметки за електричество, успяха да свалят правителството. Само преди около час премиерът Борисов заяви, че следобед ще хвърли оставка. Както се казва: „да ви видим сега“.

Какво следва оттук насетне? По всяка вероятност протестите ще продължат – част от хората ще протестират, защото сметките са им високи, други, защото портфейлът им е празен, трети поради липсата на футболни мачове, а четвърти – просто защото им се протестира и виждаш ли, може да ги дадат по телевизията.

Какво означава обаче това за страната ни?

През последните месеци България бе остров на стабилността. Бяхме давани за пример в ЕС, приключихме с ръст на БВП, а очакванията ни за 2013 г. бяха по-добри от миналогодишните.

Какво следва ли? По всяка вероятност рейтингът на страната ни ще бъде понижен и нищо чудно годината да завърши с отрицателен или нулев растеж за икономиката ни. А това би означавало нови страдания за бизнеса, по-висока безработица и защо не и нови протести.

Този път може би и срещу глобалното затопляне.

Единственото сигурно е, че от остров на стабилността ще се превърнем в остров на бедността. Чуждестранните инвеститори отново ще заобиколят България, а изходът към Терминал 1 и 2 изглежда все по-вероятен.

Преди няколко дни чух следния коментар: „хладилникът победи телевизора“. Може и така да е, но най-лошите ми предчувствия са, че част от протестиращите ще останат без работа заради облаците, надвиснали над бизнеса, а домакинствата им, освен с високи сметки за ток, ще трябва да се борят и с празния хладилник.

Всъщност, като се замисля, има и още едно решение. Освен Терминал 1 и 2, разбира се. Как къде, на село – че и европейски пари можем да усвоим, с качествена храна да се храним, а и по-малко стрес.

Но запомнете – с простотия напред не се върви. Успех!