Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Това каза президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”, предаде „Фокус”.

Изказването на президента бе в отговор на вчерашните думи на премиера в оставка Бойко Борисов, който заяви: „Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандат“. Днес премиерът в оствка не присъстваше на КСНС.

„Свикването на извънредното заседание по тази тема е предизвикано от нарастващото напрежение в страната и нарастващата необходимост да се намерят подходящи инструменти за решаване на кризата. Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията“, каза президентът.

В неделя протестираха около 150 000 българи над 40 града в страната.

Не трябва да се допуска да се дестабилизира фундаментът на държавността и институциите. Трябва да се действа отговорно. Ситуацията е усложнена и в Европа, в политически, икономически, финансов аспект. Всяка държава има своите специфики. Икономическите перспективи в Европа не са добри.

Правителството трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-ата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8 процента. Имаме нужда от силен работещ регулатор, добави държавният глава.

По думите му ще„търсим консенсус за възможните решения за преодоляване на кризата. Няколко са основните цели: да се противопоставим да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели ,да дадем бързи отговори, да осигурим устойчиво функциониране на функциите”.

Доклади ще изнесат Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. „Ще помоля за становище на вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков”, каза Плевнелиев.