4.7 милиарда лева е фискалният резерв, съобщи министърът на финансите в оставка Симеон Дянков на влизане в Президентството. Дянков ще представи на Съвета доклад, от който ще стане ясно, че държавата не е фалирала, това каза Дянков пред журналисти.

В същото време според съобщение до журналистите на Mинистерството на финансите, към 25 февруари 2013 г. фискалният резерв е в размер на 4.01 млрд. лв.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината. През месец януари 2013 година се направиха значителни плащания в размер на около1.9 млрд. лв., свързани с изплащане на емитирания от правителството на НДСВ дълг“, съобщават от там.

„Предизвикателство в този период е и допълнителното натоварване на бюджета с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лв., които се изплащат авансово за сметка на фискалния резерв. Общият размер на платените до сега през2013г. суми е със120 млн. лв. повече от2012г.“

Допълнително влияние върху фискалния резерв в края на 2012 г. според Министерството са значителните трансфери по оперативните програми, които от сметки на фискалния резерв отидоха по сметки на общините.

Общият размер на тези средства към началото на февруари е798 млн. лв. докато в края на ноември 2012 г. са в размер на414 млн.лв. С други думи фискалния резерв е намален с 384 млн. лева.

В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 500 млн. лв. или с 83% Просрочията на общините са намалели с21 млн. лв. или с11%. Общите просрочени задължения са намалени с 65.2%, съобщават още от МФ.