Няма непосредствена заплаха за нивото на фискалния резерв, но оставката на финансов министър преди изборите излъчва послание за нестабилност, коментираха икономисти, помолени да анализират ситуацията след оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, цитирани от БТА.

Икономистът от Института за пазарна икономика /ИПИ/ Петър Ганев каза, че според него основната причина за подадената оставка е въпросът с изплащането на земеделските субсидии и опитът на правителството да не провокира допълнително напрежение.

„Ако се плати на зърнопроизводителите, фискалният резерв пада доста и така, решавайки земеделския въпрос, това се превръща в проблем на министерството на финансите“, коментира той. „Към момента няма непосредствена заплаха за нивото на фискалния резерв, ако бюджетът се изпълни, така както е заложен, а засега няма нещо, което да застрашава изпълнението му“.

„Дянков винаги е искал да държи фискалния резерв на максимално ниско ниво. Докато и аз, и други колеги сме твърдели, че е по-добре да има голям фискален резерв, за да може, когато има такива плащания и за земеделски субсидии, и за еврофондове, и за пенсии, и за аванси по проекти, просто да има пари да се плащат навреме“. Това каза икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" пред БНР по повод оставката на министъра на финансите Симеон Дянков.

По думите на експерта за съжаление фискалният резерв в момента е на ниско ниво. Тъй като е взето решение да се плащат земеделските субсидии, веднага трябва да се намери финансиране и правителството "нямаше друг избор освен да намери тези пари с издаване на краткосрочни ценни книжа". Според него утрешният аукцион аукцион ще е показтелен за настроенията на инвеститорите"Това, че е сменен финансовият министър може да окаже влияние върху лихвения процент", каза експертът.

„Директният ефект от оставката на Симеон Дянков месеци преди изборите е допълнителна несигурност в икономиката на страната“, коментира пред „Фокус” Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика. Той допълни, че когато се случи смяна на финансов министър, тя предизвиква несигурност сред инвеститорите.

Въпреки това той смята, че новият финансов министър Томислав Дончев ще продължи с консервативната политика на предшественика си и рисковете за стабилността на икономиката ще бъдат избегнати.