Лидерът на "Атака" Волен Сидеров показа пред журналисти разпечатано становище на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„Президентът е написал вече становище на Консултативния съвет, с което да излезе. Вече е написано това, което след 4 часа ще излезе да каже. Дадоха ни го преди час-два. В него има банални клишета – Министерски съвет да продължи ефективно да наблюдава процесите. Предлагат се три неща – 41-то Народно събрание да изрази своята позиция по политическата и социална криза и по неотложните мерки за снижаване на общественото напрежение. Кои мерки? Народното събрание днес ги отхвърли”, каза Сидеров, който напусна заседанието на КСНС, предаде Фокус.

По думите му в становището се предлага Народното събрание да продължи дейността си, като съсредоточи своите усилия.

„Каква секретност има? Спокойно може да кажем – има извънредни обстоятелства, нека медиите предават това, което говорим, защото няма представители на протестиращите. Да бяха поканили инициативни комитети да слушат като гости. Пак ще остане съмнение, че там на затворено политическите сили се сговарят нещо”, заяви Волен Сидеров.

Тук са седнали да разсъждават за националната сигурност и какво може да стане. Това, което правят, може да доведе до нова ескалация на социално напрежение с непредвидими резултати. Опитах се да предотвратя това, не искам да мисля докъде може да доведе. Тук ще бъдат виновни хората, които седнаха на тази маса, защото те не желаят да отговорят на народните искания, каза Сидеров.

По думите на Сидеров - искането за Велико народно събрание въобще го няма в дневния ред на парламента.

„В дневния ред на парламента има ратификация с Швейцария, Закона за чужденците и Закона за енергийната ефективност. Същинските неща не се разглеждат в Народното събрание. Аз се опасявам, че съвсем ще стане ясно, че то е безполезно и това още повече ще повиши ескалацията”, добави Сидеров.

„След като му върнат трите мандата, президентът в понеделник вместо да обяви разтурване на събранието, може да го остави, защото няма срок в Конституцията. Той може да отпусне срок и да каже – оставям 10 или 12 дни на Народното събрание да приемат най-важните неща. В неговите правомощия е да даде срок на Народното събрание, да осигури този срок и да каже: съберете се и гласувайте нещата, които трябва. Оттам отговорността е на народните представители и ние да съставим списък какво можем да гласуваме”, каза Волен Сидеров.