Управниците от ГЕРБ търсят нов пристан - едни се стягат за депутатските листи, други си стягат багажа и се оглеждат за работа. Разноцветните депутати от провинцията трябва да си платят сметките за ток и вода, преди да напуснат ведомствените жилища. Министри по спешност уреждат екипите си на държавни постове, за да не отидат на борсата.

Властта сдава дом и кола, съветници търсят работа

Раздяла с държавните домове, служебния телефон и лаптоп, с автомобила от НСО. И при нужда - битка за осигуряване на най-верните им хора - я уреждане на държавен пост, от който е трудно да бъдат сменени, я място в депутатски листи или в някой държавен борд... Това предстои на министрите в оставка, които ще напуснат кабинетите си при избора на служебно правителство.

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще трябва да напусне вила "Калина" в Бояна и вероятно ще се върне в къщата си в Банкя, съобщава Труд. В началото на мандата си той се дърпаше от държавната къща, но накрая склони да се нанесе - за да не затруднява работата на охраната от НСО.

Вицето му Симеон Дянков също ще трябва да освободи апартамента от 200 кв.м в Дом №7 в Бояна, където бе настанен със семейството си, докато е министър. Дянков е единственият, който използва държавен апартамент на Министерския съвет. Външният министър Николай Младенов също живее във ведомствено жилище, но собственост на МВнР.

Според други тълкувания министрите може да останат в домовете до края на 2013 г., тъй като договорите за наем се подписват за една календарна година.

В последните дни във финансовото министерство кипи бурна работа, разказаха запознати. Подчинените на Дянков се шегуват, че сякаш за ситуацията във ведомството е създаден изразът "кипи безсмислен труд". Финансист №1 бил хиперактивен, правел по няколко оперативки на ден и се държал все едно нищо не се е случило. Дянков почти няма политически кабинет, за който да се погрижи, извън заместниците си. Зам.-министърката Карина Караиванова се връща в дирекция "Национален фонд". Владислав Горанов обаче си тръгва от ведомството - той е политическо назначение. Но няма да е дълго "безработен" - програма минимум е да заеме една от челните позиции в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ в София.

Самият Дянков държи в тайна с какво ще се занимава след края на мандата.

Шестимата съветници на Дянков като вицепремиер - Ирина Велкова, Доротея Пандова, Димитър Желязков, Антоанета Трайкова, Лилия Улева, Георги Георгиев, си тръгват с него.

В МВнР съветниците на Николай Младенов също тепърва ще си търсят работа. Традициите на ведомството са най-близките на министъра хора да стават дипломати, но такова решение трудно може да бъде взето от правителство в оставка или служебен кабинет. Говорителката на Младенов Весела Чернева най-вероятно ще се върне в "Центъра за либерални стратегии" - тя бе програмен директор там до 2010 г. Парламентарният секретар Мария Попова се очаква да се върне в Министерството на финансите, откъдето дойде. Съветниците Даниела Пенкова и Даниел Стефанов са на пазара на труда. Единственият зам.-министър Иван Найденов и шефът на политическия кабинет Валери Рачев могат да се надяват на подкрепата на Младенов за посланически места, но чак след като има формиран кабинет след избори. И двамата са дипломати.

Кабинетът на здравната министърка Десислава Атанасова е декларирал солидарност и напуска заедно с нея, разказаха от ведомството. При успех на ГЕРБ на изборите обаче Атанасова и екипът може да се върнат в МЗ, шушукат в партията. Тя самата ще е водач на важна листа на ГЕРБ. Заместникът д-р Минчо Вичев се пошегува вчера, че още не са го освободили. Той бе шеф на болницата в Русе, но не планира да се връща в дунавския град, а ще остане в София със семейството си.

Още никой не е разговарял с министър Лиляна Павлова за място в листите, разказаха приближени до нея. Но се очаква това да стане. Павлова не е член на ГЕРБ, но е много важна за Борисов и бе на крачка от вицепремиерски пост. Зам.-министрите и политическият кабинет са "наследство" от Росен Плевнелиев. Заместникът на Павлова Добромир Симидчиев ще се върне на работа в "Софийска вода", а другият - Николай Нанков, има бъдеще в ГЕРБ. Съветничката Таня Митова е поела курс към частния бизнес.

Спортният министър Свилен Нейков ще се върне на работа в Националната спортна академия (НСА), разкри самият той. Неотдавна треньорът по гребане, който изведе съпругата си Румяна Нейкова до олимпийска титла от Пекин през 2008 г., стана професор там. Заместникът му доц. Лазар Каменов също ще се върне в НСА, допусна министърът в оставка.

Рокади по върховете на Министерството на отбраната (МО) започнаха в деня, в който премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството.

Част от политическите съветници на военния министър Аню Ангелов ще си тръгнат с него, но други отиват на ръководни постове. Със сигурност си отива началникът на кабинета на министъра Йордан Божилов. Той работи във ведомството от близо 20 години.

Ангелов вече е приел оставката на постоянния секретар по отбраната Николай Милков. След края на мандата той ще се върне на работа във МВнР. Постът, който Милков заема във военното ведомство, беше създаден от Ангелов и вкаран в последните промени в Закона за отбрана през 2010 г. Целта на длъжността беше да обединява цивилното и военното ръководство в МО.

Вицепремиерът Цветан Цветанов успя да "разквартирова" тук-там кадри, преди да има намек, че правителството ще си ходи предсрочно. Например шефът на "Човешки ресурси" в МВР Борис Димитров оглави Държавната комисия по сигурността на информацията. Кадровикът на Цветанов пое комисията през ноември.

Цветанов засега си тръгва от МВР, но заместниците му Веселин Вучков, Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Калин Георгиев нямат намерение да се кандидатират за депутати. Те остават на постовете си до назначаването на служебно правителство и вероятно ще работят с новия министър. С поста си ще се раздели засега началникът на кабинета на Цветанов - Бойко Славчев.

Оставката на Борисов заварила повечето висши шефове на служби в МВР неподготвени. И те трескаво мислят или за трудоустрояване, или за пенсия - повечето имат стаж.

Уволненият министър на образованието Сергей Игнатов от няколко седмици си търси работа. И се обърнал към Института по археология на БАН. Не е ясно дали от академията са склонни да го приемат в своите редици - там изобщо не са забравили опитите му да ги затвори.

Настоящият министър акад. Стефан Воденичаров отказа нова министерска номинация и се връща начело на БАН. Двете зам.-министърки Милена Дамянова и Петя Евтимова разчистват кабинетите си. Дамянова ще пише докторантура по проблемите на образованието и като партиен кадър ще работи за ГЕРБ. Евтимова ще се върне като началник на правния отдел в министерството.

Близкото и далечното бъдеще на земеделския министър Мирослав Найденов и на шефката на парламентарната аграрна комисия Десислава Танева са заложени в предстоящия парламентарен вот. Найденов ще е водач на листата на ГЕРБ в Благоевград, а Танева - в родния Сливен.

Към кариера в Брюксел се цели зам.-министърката Светлана Боянова. По коридорите на земеделското министерство се носи слух, че тя ще замени Светослав Симеонов - аграрен аташе на България в Белгия. Възможно било Боянова да седне в стола и на Марио Милушев - шеф на "Междуинституционални отношения, комуникация и документация" в Главна дирекция "Земеделие" на ЕК. Но тя не желаела този пост. Другият заместник на Найденов - Цветан Димитров, пак ще търси място в министерство. Ако ГЕРБ получи втори мандат, вероятно ще е зам.-министър. Димитров бе шеф на дирекция "Животновъдство" при тройната коалиция.

Със сълзи в очите министърът на културата Вежди Рашидов посрещна вестта за оставката на кабинета - тя означаваше, че едно от най-мащабните дела, с които се бе заел - гостуването на България в Лувъра догодина, остава с неясно бъдеще.

Като истински бохем обаче Рашидов даде прощален банкет в изискан столичен ресторант миналата неделя на близо 60 души - все хора на изкуството, с които бе работил. "Тези срещи са традиционни, ние ги правехме веднъж на два месеца", каза Вежди по телефона за в. "Труд" и обеща сега, когато вече е "само скулптор", бързо да подготви нова изложба.