Компанията на руския милиардер Алишер Усманов USM Holdings Ltd. ще се опита да набере 559 млн. долара от продажбата на част от дела си в интернет компанията Mail.ru Group Ltd. на акционери, информира Bloomberg News.

USM продава 15.5 млн. акции на цена между 34.25 и 36 долара за брой, което представлява дял от около 7.4% в базираната в Москва Mail.ru. След продажбата USM ще притежава около 17.9% в Mail.ru.

Mail.ru, която е най-голямата интернет компания със сайтове на руски език, набра около 1 млрд. долара от първично публично предлагане на акции в Лондон през ноември 2010 г. Усманов не продаде акции тогава, а вместо това използва, че двама от съоснователите на компанията продадоха акциите си и събра мажоритарен пакет акции с право на глас. USM планира да запази контролния си пакет в Mail.ru.

Южноафриканската компания Naspers Ltd. притежава около 29% от Mail.ru, докато китайската Tencent Holdings Ltd. притежава 7.8%. Уставът на компанията забранява на чуждестранни акционери да притежават над 45% от акциите с право на глас.

USM няма да може да продава акции на Mail.ru в период от шест месеца.

Руската компания обяви тази седмица, че ще плати 899 млн. долара специален дивидент, след като намали дела си във Facebook Inc. и излезе от позициите си в Groupon Inc. и Zynga Inc. От този дивидент ще могат да се възползват притежателите на акции на Mail.ru към 20 март.

Mail.ru плати 795 млн. долара специален дивидент през август, след като продаде част от дела си във Facebook по време на IPO-то на социалната мрежа. През октомври Mail.ru продаде акции на Facebook за около 320 млн. долара и в момента притежава около 0.6% от компанията.

Mail.ru също така продаде 4.1-процентния си дял в Groupon, както и 1.2-процентния си дял Zynga.