"Забравете, че се намирате в хотел. Вие сте на експедиция!", казва Каре Танвик на своите гости, докато им предлага леденостудена напитка от ледения бар. За да могат да я изпият, те имат нужда от ръкавици, тъй като чашата е направена от лед. След това всеки от тях получава спален чувал, който да го пази от студа (достигащ минус 30 градуса!), и се запътва към своята стая.

Има най-различни снежни хотели по цял свят, особено в Швеция и в Норвегия.

Тези необичайни помещения за настаняване са умело измислени и интериорът винаги е направен изцяло от лед: от столовете и масите до чашите на бара.

Така напитката ви със сигурност ще остане изстудена, но ще трябва да я пиете с ръкавици.

При външна температура от минус 25 градуса, с нетърпение ще очаквате „топлата“ спалня, в която правилото е температурата да е „само“ минус четири градуса. Ледените хотели обикновено се резервират само за една нощ, едва ли някой би се престрашил на повече от това.

Около норвежкия хотел в Киркенес има много туристически дейности – дори и през зимата. Особено в края на януари, когато слънцето става все по-дълго с всеки ден – авантюристите могат да минават с моторни шейни през замръзналите фиорди.

Тази година сиянията, които са главна туристическа атракция в Норвегия, са особено силни, защото слънчевият цикъл идва към своя край. Светлинното шоу е в края на април, но условие за него е ясно небе.

Помислете и за кучешка шейна, когато планирате почивката си.

Аляска-хъскитата се чувстват най-комфортно при минус 25 градуса и спокойно могат да изминат до 200 километра дневно без никакъв проблем.

Норвежците, а и не само те, много обичат кралски раци, а в Киркенес можете да се насладите на прясно уловени такива.

Чудовищно големите раци са с тегло до десет килограма и произлизат от полуострова Камчатка в Русия. Месото им се счита за деликатес.

Киркенес е бил и до днес все още е предимно миньорски град. Днес обаче повечето туристи идват там, за да се насладят на изключителния дух и атмосфера на мястото.