За по-разкрепостените, през февруари 2013 година ще се състои спускането с шейни в Саксония. Необичайното там е, че участниците са голи. Класическите спортове като тенис, ветроходство и голф пък могат да имат и зимен вариант. От Bild.de ни представят най-оригиналните и необичайни спортове на лед и сняг:

1. Wok-спускане: всеки, който се осмели да се спусне по 1270 метровия леден канал в традиционен бобслей или в оригинален уок за четирима, вече може да го направи в Инсбрук. Постига се скорост до 95 км/ч – това си е чист адреналин! Цената е 80 евро на човек за две спускания.

2. Снежно плаване: с тънки платна, прикрепени към коленете и ръцете, "плавате" надолу по склона. Тези платна се използват при някои детски ски курсове, за да се контролира скоростта и за да се спира по-лесно. Ски училището Fun & Pro във Флахау (Австрия) предлага три модерни зимни спорта за един ден на цената от 75 евро на човек.

3. Snowdeck: Скейтбордистите могат да спортуват и през зимата със Snowdeck по същия начин, както когато са на скейтборда си, само че в снега. Разликата е, че вместо четирите колелца е монтирана ски-дъска. Обучение по свободен стил е възможно в сноуборд училището в Бад Клайнкирхайм (Германия).

4. Снежен рафтинг: през лятото – по реката, през зимата – по пистата. И в двата случая обаче е бързо и екстремно. Така или иначе, една разходка с лодка по пистата няма как да не е забавна и ако се придържате към предписаните маршрути, би била напълно безопасна. Ски училището Ankogel (Австрия) предлага такава разходка за 15 евро.

5. Снежен кайтинг: подобен на нормален кайтинг, но вместо на сърф, сте качени на ски или сноуборд и сте се оставили да ви движат през снега – това е снежният кайтинг. В зависимост от силата на вятъра, може да се постигне скорост до 70 км/ч. Тричасов курс струва 89 евро в Ресия (Италия).

6. Снежен зорбинг: зорбът е надута прозрачна пластмасова топка, в която се намира втора топка. "Зорбонавтът" се движи във вътрешната топка, която се превърта надолу по склона. В ски училището Fun & Pro във Флахау (Австрия) цената на снежния зорбинг е 25 евро на човек.

7. Каране на ски à la Belle Époque: който изпитва зимна носталгия, може да изпита спортните и културни акценти от старите епохи, а именно да кара ски като от преди 100 години. Но трябва да внимава, тъй като старите дървени дъски са тромави – трудно се спира и трудно се махат от краката. Нужна е малко практика, за да се спуснете безопасно по склона. Belle-Époque-седмицата ще се състои в Кандерщег (Швейцария) в периода от 20 до 27 януари през 2013 година.

8. Бобслей à la Belle Époque: ако предпочитате седналата позиция, този бобслей е от истинско дърво, точно като през 1900 г. Четири души се наместват натясно и се спускат – звучи доста уютно. Belle-Époque-седмицата ще се състои в Кандерщег (Швейцария) в периода от 20 до 27 януари през 2013 година.

9. Голо пързаляне с шейна: готови, на старта… бум! При голото пързаляне с шейна трябва участниците да носят поне каска, ръкавици и обувки в името на безопасното пързаляне. Останалото, обаче, остава съблечено – все пак затова се нарича "голо пързаляне"… Следващото събитие, на което ще се практикува този необичаен спорт, ще се състои през февруари 2013 година в Саксония.

]

10. Тенис на лед: зимата не е причина да се откажете от редовната игра на тенис на открито! Напротив. А при тениса на кънки на лед са задължителни и някои нови движения. Спортното и ски училище Krainer предлага тенис на лед на няколко австрийски езера, а двучасов групов урок би ви струвал 35 евро.

11. Ice-картинг: този картинг се провежда на ледена повърхност. На картовете се слагат специални гуми с шипове и състезанието може да започва! 10-минутен картинг на ледена повърхност струва 10 евро, а 6 колички за 30 минути - 180 евро. Можете да практикувате този спорт в Ice-Kart Saalbach в Австрия.

12. Skikjöring: идеята на този спорт е да се оставиш на впрегнато куче, кон или мотоциклет да те тегли. Възможен е на Швабските Алпи на цена от 40 евро на час.

13. Ледено ветроходство: малка шейна с едно платно е всичко, което ви е нужно, за да плавате в замразените ледове. Хотел Калигула на Мазурското езеро в Полша предлага курс с включена стая и храна за 120 евро на човек.

14. Air-Boarding: тук скоростта съвсем се ускорява! На високотехнологичните въздушни възглавници се лежи по корем и така човек се плъзга надолу по хълма с главата напред. Напредналите в този спорт си позволяват смели зрелищни скокове в свободен стил, но не го препоръчваме на начинаещите. Основен курс (около два часа) струва 50 евро с включен билет за лифта. Можете да направите резервация на www.Freaks24.de.

15. Леден голф: ледената покривка на езерото Weissensee в Каринтия (Австрия) се превръща в голф игрище с девет дупки. Всичко си е като при нормалния голф, единствената разлика е в цвета - игрището не е зелено, а бяло. През февруари там се провежда годишния международен турнир по леден голф.

16. Снежно колоездене: седалка, кормило, и отдолу ски - това е снежният велосипед. С късите ски на краката си човек може да кара в седнало състояние по склона и да прави такива завои, че снегът да се разпръсква след него. В Snowbike-Team в Констанс основният курс струва 79 евро за шест часа.

17. Леден сърфинг: през зимата също може да карате сърф! При нормален стенд се сглобяват три или четири пътеки и замръзналото езеро е готово за леден сърф! Спортното и ски училище Krainer във Feld am See, (Австрия) предлага два часа в група за 35 евро на човек с включено оборудване.

18. Скандинавско фигурно пързаляне: и тук се използват щеки, за да се увеличи скоростта и да се тренират ръцете и раменните мускули. Спортното и ски училище Krainer в Каринтия, Австрия предлага два часа фигурно пързаляне за 35 евро на човек.