Футболната звезда Кристиано Роналдо вече има повече от 50 милиона почитатели във Facebook. Това представлява 5% от всички потребители на социалната мрежа.

Роналдо оглавява класацията на десетте най-популярни спортисти в социалните мрежи, изготвена от сайта Starcount.com.

Страницата на Роналдо във Facebook се увеличава с около 40 000 нови фена всеки ден, а в момента той има около 13.8 милиона последователи в микроблога Twitter.

Той е толкова популярен, че е единственият спортист, който се доближава по брой на почитателите в Twitter до поп звездите. Роналдо също така е първият човек извън музикалния бизнес, който може да се похвали с 50 млн. „харесвания“ във Facebook и освен това е шестият най-популярен човек в социалната мрежа.

Футболните звезди преобладават в челната десетка на класацията на StarCount, като заемат общо четири места. Съотборникът на Роналдо в Реал Мадрид - Кака, който през април стана първият спортист в света с 10 милиона последователи в Twitter, се нарежда на четвърто място, следван от американския баскетболист ЛеБрон Джеймс.

При изготвянето на класацията от StarCount са взели предвид популярността на спортистите в различни социални мрежи. Интересното е, че баскетболната легенда Майкъл Джордан се нарежда на шесто място, благодарение единствено на страница във Facebook, със съмнителна автентичност.

Това обаче е показател за влиятелността на неговата лична марка, дори и девет години, след като той се отказа окончателно от баскетбола.

Второто място в класацията е за звездата на Барселона и Аржентина Лионел Меси, а челната тройка се оформя от Дейвид Бекъм.

Седми е Андрес Иниеста, а осмото място е за съотборникът на ЛеБрон Джеймс в Маями Хийт Дуейн Уейд.

Последните две места в челната десетка са за състезателя по крикет Сачин Тендулкар и кечиста Джон Сена.