На Олимпиадата в Лондон тази година южноафриканският спринтьор Оскар Писториус влезе в историята като първият състезател с два ампутирани крака, който се състезава на Олимпиада за здрави хора. Той достигна до полуфинала на 400 м спринт, а с щафетата бяха на финал.

Писториус стана може би най-известния параолимпиец, но той не е единственият човек с протези, който спортува на професионално ниво!

Вижте 7 от най-популярните спортисти с ампутирани крайници:

Ейми Палмейро

Палмейро винаги е обичала бягането и като ученичка дори била в местния отбор по средни дълги бягания.

През 1994 година, след инцидент с мотор, се налага да отрежат крака й под коляното. Три години по-късно тя започва отново да бяха с помощта на бионична протеза.

През 2006 година завършва маратона на Чикаго с време 3 ч. 04 мин., което е световен рекорд за жена с ампутиран крак под коляното.

И това не е всичко – през 2009 година тя решава да премине от маратони към ултрамаратони – състезания, в които се бяга над 100 км по пресечен терен.

През 2010 година тя става първата жена с ампутиран крак, която завършва известното ултра състезание Western States 100, в което избягва дистанцията от 160 километра за 27 ч. 43 мин. 10 секунди.

През 2011 година става първата жена с ампутиран крак, която завършва едно от най-трудните състезания в света – ултрамаратона Badwater, който е дълъг 218 километра!Времето й е 41 часа 26 мин. И 42 сек.

Хю Хер

Когато бил тийнейджър се случва ужасяващ инцидент по време на катерене и се налага и двата му крака да бъдат ампутирани. Това не спряло Хю, който продължил да се катери. По време на състезание наскоро, една от протезите му пада и той изчаква спокойно да му я донесат, слага я и продължава.

Хер ръководи лаборатория за протези в Масачузетс и твърди, че те дори дават предимство на спортиста.

Оскар Писториус

25-годишният южноафриканец е първият човек с протези, достигнал полуфинал на Олимпийски игри за здрави хора.

Той се състезава на 400 метра, като има лично постижение от 45.52 секунди.

Заради вродена малформация краката му са ампутирани от средата между коляното и ходилото на 11-месечна възраст.

Джесика Лонг

Лонг е родена в Русия и изоставена в дом за сираци. От там я осиновява американско семейство.

На 18 месечна възраст краката й са ампутирани заради вроден дефект. Практикува различни спортове преди да се насочи към плуването.

Тя има 8 златни медала от Параолимойски игри, един сребърен и един бронзов.

Ейми Мълинс

На първия й рожден ден ампутират и двата и крака, защото е родена без фибула.

Днес тя е спортистка, актриса и модел. Списание People я включи в списъка си на 50-те най-красиви хора в света.

Джеръми Кембъл

Той е първият атлет с увреждане, който хвърля диск над 60 метра. Личното му постижение е 62.18 метра.

Спечели златен медал на Параолимпиадата в Пекин и иска да защити титлата си тази година в Лондон.

Кели Кетрайт

Кели Кетрайт е златна медалиста от Параолимпиадата в Лондон от тази година. Тя скочи 4.38 метра. Кели се състезава и на 100 м спринт. Където личното й постижение е 16,26 сек.

Бонус:

Боб Радкой от TRS Inc. Държи баскетболна топка с протезата си в спортен център в Болдър, Колорадо. Той работи като дизайнер на протези за ръце, които да позволяват на хората да практикуват различни видове спорт.

Скор Шрьодер е бивш войник. По време на мисия в Афганистан е ранен в експлозия. Налага се да се ампутират двата му крака и едната ръка. Днес той успешно се възстановява с помощта на протези като редовно практукува плуване и гмуркане.

Кадър от Зимните Параолимпийски игри във Ванкувър 2010 г.

Кадър от женските 100 метра на Параолимпийските игри в Пекин.