Ветеранът във финансите Харухико Курода, посочен за нов централен банкер на Япония, заяви днес, че агресивно ще захранва икономиката с пари, за да се активизира бизнесът, а целта на правителството за инфлация от 2 процента ще бъде негов приоритет.

Това заяви днес самият Курода в изказване пред комисия на долната камара на парламента, цитиран от БТА. Кандидатурата за нов централен банкер и двамата му бъдещи заместници бе внесена от правителството в парламента за утвърждаване, предадоха световните агенции.

"Моята важна мисия е колкото е възможно по-скоро да постигна поставената задача цените в Япония да се вдигнат с 2 процента годишно", заяви Курода. Именно тази цел бе съгласувана през януари между правителството и централната банка на страната. Това трябва да понижи курса на йената и да сложи край на дефлацията, която води до свиване на вътрешното търсене, съкращаване на производството и намаляване на доходите на населението. Засега обаче не са определени сроковете за постигане на темп на повишение на цените в Япония с 2 процента.

Самият Курода заяви в интервю, че планира да постигне тази цел като централен банкер за две години. Предполага се, че това ще стане съсзасищане на пазара с пари чрез изкупуване от банката на държавни облигации и други активи, отбелязва ИТАР-ТАСС.