Фирмите-подизпълнители, участващи в сторежа на автомагистрала "Тракия", се срещат днес, за да решат какво ще предприемат, след като не са получавали пари за извършеното от тях месеци наред.

Най-вероятно, те ще сезират Европейската комисия. Пред БНР Айдън Даил от Инициативния комитет "АМ Тракия лот 4 Ямбол - Карнобат" обясни:

„Държавните институции в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" и МРРБ, след несъстояла се среща на 5 февруари и след протестния митинг-шествие, който беше на самата автомагистрала Тракия, в пространството излязоха съобщения, че всичко е наред, че има регулярни разплащания, но не е така.

Със всеки изминат ден става все по-лошо за колеги, които са тотално разорени, притискани от Национална агенция по приходите защото дължат огромни суми, които трябва да внесат по съществуващи фактури, но не плащаме по тия фактури.

Стотици хиляди до милиони лева на човек. Общата сума най-вероятно надминава вече 20 милиона. Днес ще се включат и колеги, които са участвали в строежа на лот-2 на АМ Марица. Тяхното положение е още по-трагично“, разказа той.

С документи са поканени и представители на държавните институции, уточни той. Поканени са ръководители на АПИ, „ПСТ Холдинг”АД, „Пътища Стара Загора“ АД, Агенция АФКУС и представителството на ЕК у нас уточни Даил.

Ние сме подложени на един финансов геноцид. Административният апарат, който в съществуващата си форма и реакция по този казус, е много по-бруталeн от номенклатурния апарат в едно друго тоталитарно време., заяви той.