Щатската икономика е създала повече нови работни места от очакваното през февруари, а нивото на безработицата пада до петгодишен минимум от 7.7%, показаха днес данни на Министерството на труда.

Икономиката е създала 236 000 нови работни места през миналия месец, а данните за януари бяха ревизирани надолу до 119 000 нови работни места. Средната прогноза на икономистите беше за ръст в броя на новите работни места от 165 000.

Нивото на безработица в САЩ намалява от 7.9% в предходния месец. Броят на новите работни места в сектора на строителството скача с най-много от близо шест години.

Инвеститорите следят данните за неселскостопанската заетост в САЩ отблизо, както за да преценяват общото икономическо състояние на страната, така и за евентуални индикации за престоящи промени в политиката на Федералния резерв.

Основната лихва на централната банка на страната е на ниво близо до нулата през последните четири години, а Фед купува държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки на стойност 85 млрд. долара всеки месец, за да стимулира икономическия растеж.

От Фед са заявявали, че ще поддържат същата политика, докато нивото на безработицата не падне до 6.5%, а инфлацията не нарасне до 2.5%. Изкупуването на облигации, известно като количествено улесняване, може да спре доста преди това, ако от централната банка видят трайни сигнали за икономически растеж.