Готвачи от цял свят се събраха в Токио, за да се включат в Световното състезание по приготвяне на традиционното японско суши. Участниците показаха различни идеи при направата на специалитета, като повечето от тях се стремяха да внесат в класическите рецепти и малко от своята култура.

8 отбора от Белгия, Молдова, Сингапур, Швеция, Румъния, Украйна, Уругвай и САЩ показаха своите оригинални решения за направа на японско суши, съобщи БНТ.

Състезанието в покрайнините на Токио се проведе на четири етапа. При първия бяха приготвени над 2000 нигири-суши - малка топка ориз, покрита със сурова риба. Шведският отбор прибави мус от тиква и сушени тиквени семки върху най-известната местна съставка - скандинавска сьомга.

Румънски майстор-готвач гарнира своето суши с червен сос от домати и чесън. Той кръсти своя специалитет "Сушито на Дракула". В молдовската рецепта суровата риба отсъстваше. Тя беше заменена с парче печена дива патица.

Уругвайците също блеснаха с интересна идея. Тяхното ястие "Чивито сандвич суши" представляваше парче от японския специалитет, покрито с бекон на скара, крема сирене и гуакамоле.

Над 2 хиляди души посетиха събитието. Повечето от тях го съчетаха с обедната си почивка, за да похапнат.

Историята на сушито датира от близо 2 века в Япония. В миналото жителите на Токио са яли сурова риба върху ориз на крак - като един вид фаст фууд. Сега сушито е по-уважавано и се възприема повече като културна ценност.