През следващите 27 години пазарът на нови автомобили по целия свят ще претърпи сериозни изменения. От една страна, се очаква броят на колите по цялата планета да се увеличат двойно от настоящите 800 млн. до 1.6 млрд.

За което ще способства не само увеличеното търсене на возила в развиващите се държави, но и нарастването на населението на Земята през 2040 г. до 9 млрд. души. Превес и при двете ще имат Китай, Индия и Африка.

Освен това традиционните дизелови и бензинови возила ще отстъпват все по-голям дял на по-модерните и екологични хибриди и електромобили. Това сочи мащабно проучване на американската петролна компания ExxonMobil за развитието на транспорта и автомобилния пазар за периода до 2040 г.

В близките 10-12 години интересът към колите с дизелови двигатели ще продължава да расте и до 2025 г. на тях ще се дължат цели 70% от ръста в продажбите, пише вестник "Стандарт". След това обаче традиционните возила, с които светът е свикнал от десетилетия, ще започнат да отстъпват все по-голям дял от пазара за сметка на иновативните, модерни и екологични хибриди, както и на версиите с изцяло електрическо задвижване.

Така до 2040 г. половината от пазара на нови коли по света ще се владее от т.нар. пълни хибриди. Към тях обаче ще трябва да се прибавят и още 10% от продажбите, които ще се генерират от електрическите коли и plug-in хибридните возила, сочат прогнозите на ExxonMobil.

Най-сериозно увеличение на продажбите на най-екологичните возила се очаква след 2025 г., като между 2030 и 2040 г. броят им се очаква да нарасне около 2.5 пъти. Известна изненада представлява прогнозата за сравнително слабо развитие на автомобилите, използващи природен газ.

Според анализа на ExxonMobil броят им през следващите 27 години ще се увеличи слабо и през 2040 г. колите на метан ще бъдат с не повече от 40% по-голям брой от сега, а общото им количество би достигнало не повече от 200-250 хил.

Интересното в изследването обаче е, че то предвижда доста по-слабо развитие на колите на батерии, които други анализи изпращат на върха горе-долу по същото време. Паралелно прогнозата, че 40% от пазара през 2040 г. ще се държи от традиционните дизелови и бензинови возила, също е изненада предвид очакванията не по-късно от 2050 г. светът да изчерпи запасите си от петрол, което пък ще вдигне цената му многократно.

Във връзка с тези неизбежни събития обаче в анализа се отбелязва, че двигателите с вътрешно горене ще станат доста по-икономични от сега. Очаква се средният разход на 100 км на тези коли да падне до 5 литра, докато в момента статистиката сочи, че най-модерните и икономични двигатели "хапват" средно по близо 9 литра на 100 км.