Има автомобили, които напълно промениха стила на живот на хората и цялата промишленост. Има дори такива, които са сменяли правителства. Нека видим десет култови модела с огромно влияние върху света:

Ford Model T

Започва да се произвежда през: 1908

Въпреки всички автомобили, създадени преди него, именно този модел оказва огромно влияние върху 20 в. Ford Model T е първият масов автомобил, достъпен за средната класа. Продадени са 15 млн. броя.

Самият модел има двустепенна скоростна кутия и задна предавка.

Volkswagen Beetle

Започва да се произвежда през: 1938

Създаден от Фердинанд Порше, с подкрепа от Адолф Хитлер, оригиналният Beetle има най-дългия производствен цикъл от всички превозни средства. Това е най-масовият автомобил в историята с 21 529 464 продадени коли. Beetlе поставя стандарта за малки автомобили като Chevrolet Corvair и Ford Pinto.

Jaguar XK 120

Започва да се произвежда през: 1948

Това е първият автомобил, сглобени от Jaguar след Втората световна война. Представен е на автомобилното изложение в Лондон през 1948 г. като изпитателен автомобил за двигателя XK и като най-бързо сглобения модел по това време,Jaguar XK става хит от самото начало. Холивудските звезди Кларк Гейбъл и Лорън Бакол, които управляват такава кола, само добавят към безкрайния й чар. Jaguar XK 120 е признат за един от най-луксозните и красиви автомобили, създавани някога.

Trabant

Започва да се произвежда през: 1958

Нискобюджетният автомобил, произведен в Източна Германия от VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau, се превръща в ключ към падането на комунизма. Тази кола е създадена като евтин автомобил за народа, но неговата ниска ефективност, мръсен двигател, странен интериор го превръщат в символ на провала на плановата икономика. Въпреки това колата има 30-годишно производство с повече от три милиона продадени броя.

Porsche 911

Започва да се произвежда през: 1964

Първоначално се произвежда само с индекс 901 и използва въздухоохладжаемия двигател, разработен от Фердинанд Порше за Volkswagen Beetle. Една уникална особеност на Porsche 911 е огромният му успех през всички години на производство, както и фактът, че с всяко следващо поколение на модела Porsche успява да създаде кола с изключителни характеристики.

Друга уникална характеристика на колата е нейният външен вид, който води своите корени още от първото поколение и позволява тя да бъде разпозната от всеки ъгъл.

Ford Mustang

Започва да се произвежда през:1964Тази кола има небивал за времето си търговски успех- 1 млн. броя, продадени само за първите осемнадесет месеца. Това е единствената кола сред конкурентите си- Chevy Camaro, Dodge Challenger и други, която има

AMC Eagle

Започва да се произвежда през: 1980

Той е един от първите хечбек автомобили, въпреки че се предлага и като купе и седан. Този модел е разработен от AMC-Jeep и макар да няма твъ7рде шумен търговски успех, успява да създаде цяла нова продуктова ниша- кросоувърите.

Jeep Cherokee

Започва да се произвежда през: 1974

Jeep Cherokee е първият средно голям SUV, който може да се използва като практичен семеен автомобил. Докато Land Rover представя по същото време луксозния си Range Rover, ориентиран към тесен кръг единомислещи, Cherokee се старае да достигне до по-широка аудитория.

Dodge Caravan

Започва да се произвежда през: 1984

Въпреки скромната си външност, този автомобил постави началото на цял сегмент семейни автомобили: миниваните. Просторен салон (места за седем пътници, трети ред седалки) и комфортен интериор вдъхновява много конкуренти като Honda Odyssey и Kia Sedona.

Toyota Prius

Започва да се произвежда през: 1997 в Япония, 2000 в САЩ

Първият екологично конструиран автомобил на новото хилядолетие става най-продаваният хибрид в света. С него компанията се oпитва да затвърди имиджа си на екологично мислеща компания. Тих и икономичен, Prius хареса на потребителите и съвкупните му продажби достигнаха 3.3 млн. единици през октомври 2012 г.