Националният омбудсман Константин Пенчев сезира Конституционния съд с искане за отмяна на облагането на авансово получени лихви по депозити за периода, в който законът не е бил в сила.

Данъкът върху лихвите бе наложен миналата година по настояване на финансовия министър Симеон Дянков. Чрез него се целеше събиране на стабилни приходи всяка година, благодарение на които да бъдат повишени пенсиите. Друг довод на Дянков бе, че парите в депозити не работят достатъчно ефективно за икономиката.

Най-спорният момент в закона бе именно с авансовото облагане на лихвите. Т.е. ако депозит изтича след 1-ви януари 2013 г. ще бъде обложена цялата лихва по него, независимо, че част от нея е трупана преди законът да влезе в сила.

Освен това се облагат и всички авансово получени лихви по този депозит. За януари приходите от данъка са едва 8.6 млн. лв.

Константин Пенчев сезира Конституционния съд /КС/ поради противоречие с Конституцията. Съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица при авансово изплащане на дохода от лихви по депозитни сметки в търговски банки, същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

С атакуваната разпоредба се нарушава чл. 4, ал. 1 от Конституцията, съгласно който България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната, смята омбудсманът.

В искането на омбудсмана се посочва: "С тази разпоредба на практика се придава обратна сила на въведения на 1 януари т.г. данък върху доходите от лихви по депозити на физически лица в случаите, когато съгласно условията на договора между търговската банка и лицето, лихвата е изплатена предварително и доходът от депозита е получен преди влизането в сила на разпоредбите, въвеждащи новия данък."

Според Константин Пенчев е недопустимо държавата да се намесва по този начин в едно съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза.