Всеки знае за опасността от изпращането на разни неща погрешка по имейл. Случаят на Беда Сингенбергер показва, че човек трябва да особено внимателен и когато изпраща поща по старомодния начин, пише Bloomberg.

Според обвинение, повдигнато срещу него от щатските власти, за 11 години швейцарският финансов консултант Сингенбергер е помогнал на 60 души в САЩ да укрият 184 млн. долара в тайно офшорни сметки на името на компании, като Real Cool Investments Ltd и Wanderlust Foundation.

След това според разследващите органи Сингенбергер погрешка е изпратил по пощата списък с неговите клиенти в САЩ, в това число техните имена и инкриминиращи подробности, които някак се озовават в ръцете на щатските федерални власти.

Сега щатските власти изглежда разследват клиентите в този списък един по един. Гафът на Сингенбергер вече е инкриминирал Жак Вайсфелер, 83-годишен беглец от нацистка Германия, и Майкъл Канал, пенсиониран хирург от щатската армия, според съдебните документи. Друг клиент на швейцареца е занимаващият се с проучвания на рака Майкъл Райс който пък се е признал за виновен.

“Сингенбергер изпращал писмо по пощата на някого в САЩ и изглежда погрешка в него сложил и списък с щатски данъкоплатци,” според разследващите органи. “правителството пък е проучило обстоятелствено този списък и вече е повдигнало обвинения срещу няколко човека от него.”

Вайсфелнер, който се е признал за виновен по обвиненията в укриване на 5.7 млн. долара от щатските данъчни власти, е бил осъден на три месеца домашен арест.

“Хората, които крият пари в Швейцария изключително трудно могат да бъдат разкрити,” според разследващите органи. Грешката на Сингенбергер е била “единствената причина”властите да започнат разследване срещу неговите клиенти“.

Освен пощенският гаф, случаят със Сингенбергер показва, че не само мегабогатите използват офшорни сметки, но и тези, които са просто богати. Това е допълнително доказателство, че щатските власти продължават агресивно да преследват тези, които използват офшорни сметки, за да укриват данъци.

От 2008 г. щатските власти са повдигнали обвинения най-малко на 86 души за подобни престъпления, между които над 20 банкери, адвокати и консултанти като Сингенбергер.

Други 38 000 американци са избегнали съдебния процес след като са платили данъци със задна дата и наказателни такси и са разкрили офшорните си сметки.