Те получават огромни суми, за да практикуват любимия си спорт. Най-добрите от тях сключват рекламни договори за милиони долари.

Всъщност, дори не е необходимо да са най-добрите. Тенисистката Анна Курникова печелеше огромни суми от реклама, а дори не е печелила индивидуална титла.

Компаниите трябва доста добре да направят преценка на това кого точно да спонсорират. Няма гаранция, че след подписване на скъп договор, избраният спортист ще продължи да печели – той може да се контузи, да бъде хванат с допинг или да се случи нещо непредвидено, но това са рисковете на бизнеса.

Вижте 5-те най-тлъсти спонсорски договори, които някога са били сключвани от спортисти:

1. Дерик Роуз, баскетбол – 260 млн. долара от Adidas

През 2011 година той беше най-младият играч, печелил приза „Най-ценен играч“ - само на 22 г.

През 2008 година започва да играе в Chicago Bulls.

Adidas е негов спонсор още от колежанските му години.

През 2012 година те удължиха договора му с 14 години за общо 260 млн. долара.

В края на договора той ще бъде на 38 години и така Adidas са сигурни, че в активната си кариера той няма да облича дрехи на друга марка.

2. Дейвид Бекъм – 160 млн. долара с Adidas

Играл е за Manchester United, Real Madrid и AC Milan.

През 2003 година компанията сключи договор с него до края на кариерата му. Той получава допълнителни пари за промоции и процент от продажбите.

Около 15% от доходите на Бекъм идват от Adidas.

3. Джордж Формън, бокс – 137.25 млн. долара от Salton, Inc.

След като се оттегли от спорта за почти 20 години, направи сензационно завършване на 45-годишна възраст.

Обича добрата храна и това вдъхнови Salton Inc, които пуснаха кампанията „Грилът на Джордж Формън“.

Той получи 23.5 млн. долара в акции и останалите 22.75 млн. долара на 5 вноски.

4. Тайгър Уудс – 100 млн. долара с Nike

Стана професионалист през 1997 година и веднага спечели Masters като отвя конкуренцията. По това време Nike вече го бяха „уловили“ и имаха 5-годишен договор с него за 8 млн. долара на година. Това бе риск за Nike, които бяха подписали с него още преди да стане професионалист, но този риск им се отплати.

През 2000 година Уудс вече беше спечелил 5 големи турнира.

Тогава Nike отново подписаха с него, като му дадоха увеличение от 150% и 20 млн. долара на година за следващите 5 г. Най-невероятното е, че той дори не е бил задължен да играе с техни стикове.

5. ЛеБрон Джеймс – 90 млн. долара от Nike

През 2003 година той току-що бе излязъл от гимназията, когато влезе в NBA. Беше талантлив, но и пострада от това, че всички възложиха огромни надежди и изисквания към него.

Nike обаче винаги са били лоялни към него. Те сключиха с него договор за 90 млн. долара още преди той да е изиграл и един мач като професионалист.