Нивото на р. Дунав при Видин и днес прибави нови 24 см към височината на водния стълб и в момента е 744 см. Все още, обаче, няма мерки за постоянно наблюдение, тъй като те се въвеждат след като нивото прехвърли 750 сантиметра. Няма опасност от наводнения, под контрол са язовирите и останалите реки в региона, твърдят от Областната администрация в крайдунавския град.

Извършените досега обстойни проверки на 32-та км защитни диги по брега на Дунав във Видинска област показват, че няма опасни участъци - твърдят от Напоителни системи, съобщи БНТ. От осем помпени станции само една в близост до Безмитната зона отводнява подпочвени води по 2-3 часа на денонощие.

Нищо не застрашава засега живота на хората в населените места, през 2006 година Видин е преживял и ниво от 980 см, без да се наводни, припомнят от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Аз бих помолил медиите най-вече, да не всяват паника в хората, защото се заговори за 6-метрова вълна, която идва от Западна Европа, която ще помете населените места надолу. Такива вълни, може би, само в приказките има. Няма как да се случи, има съоръжения, които регулират нивото на водата. Гражданите нека да бъдат спокойни. Пак казвам, дигите са в добро състояние, всички планове са актуализирани, държим връзка с общините Брегово, Ново село и Димово и мисля, че какво и да се случи, ще реагираме адекватно на ситуацията" - твърди Християн Кирилов - инспектор в Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Продължава 24-часовата работа на Дунав мост 2, редовна е и фериботната връзка Видин - Калафат. Преустановен е само ремонтът на защитната стена на Видин, който започна през лятото. Извършените до момента строителни работи не нарушават надеждността й, казаха от фирмата - изпълнител.