Повишаване на средната температура на Земята с два градуса може да доведе до удесеторяване на броя на мощните урагани, сочи изследване на датски климатолог, публикувано в САЩ.

"Ако температурата се повиши с един градус, то честотата на най-силните урагани ще се увеличи три до четири пъти, а ако климатът на Земята се затопли с два градуса, то броят на тези феномени ще стане десетократно по-висок", уточнява Аслак Гринстед от института "Нилс Бор" в Университета в Копенхаген.

Неговите твърдения се основават на изработен климатичен модел, който взема предвид промените в температурата на Земята. "Това би означавало, че ще има урагани с мощта на "Катрина" на всеки две години вместо на 20, както бе досега", посочва той.

Предишни научни изследвания вече установиха връзка между честотата на тропическите бури и ураганите с глобалното затопляне, припомня БГНЕС.

Ураганът "Катрина" от пета степен с ветрове от 280 км./ч. опустоши Ню Орлийнз през 2005 г. и бе най-скъпоструващото природно бедствие в историята на САЩ.

"Нашият модел показва, че повишаване на средната температура на Земята само с четвърт градус отговаря на удвояване на честотата на урагани като "Катрина", обяснява ученият.

Според него с глобалното затопляне през 20 в. вече се е прехвърлила границата, при която половината от ураганите от категорията на "Катрина" може да се припишат на затоплянето на климата, а останалата половина се обяснява с други явления като топлото тихоокеанско течение "Ел Ниньо", казва Гринстед.

Той изтъква, че със затоплянето, нивото на океаните се повишава от засиленото топене на полярните ледове. Това допълнително ще доведе до увеличаване на мощността на ураганите и ще ги направи по-разрушителни.