Полицията в Япония обяви, че възнамерява да повдигне обвинения на 10 шофьори за най-скъпата пътна катастрофа в историята, в която участваха осем Ferrari-та, едно Lamborghini и три автомобила Mercedes-Benz, а щетите бяха за около 4 млн. долара.

Верижната катастрофа през декември 2011 г. стана заради конвой от скъпи спортни автомобили на магистрала в Западна Япония.

Шофьорът на автомобил Ferrari, който е водел колоната, губи контрол над луксозния автомобил, а тези в девет супер автомобила зад него, както и водачите на три други коли, не успяват да ударят спирачки навреме.

Един автомобил, движещ се в насрещното платно на магистралата, също е пострадал.

Според вестник Sports Nippon щетите от катастрофата възлизат на около 4 млн. долара. По това време медиите обявиха ПТП-то за "най-скъпата катастрофа в света".

Миналата седмица полицията е предала на прокурор обвиненията за нарушение на правилата за движение по пътищата срещу 61-годишен мъж и деветима други.

Последната дума дали срещу шофьорите ще бъдат повдигнати обвинения е на прокурора.

Според полицията десетима шофьори на възраст между 38 и 61 г. са карали с по-висока от позволената скорост или пък не са внимавали достатъчно на пътя.

"Част от шофьорите са заявили пред полицаите, че не са познавали толкова добре колите си и не за знаели колко бързо ускоряват."

Шофьорите отивали на събиране на суперавтомобили в Хирошима.