По неочакван начин папа Франциск показа отношението си към бедните хора. На интронизацията вчера в първите редове, наред с лидерите от цял свят, като личен гост на папата е бил и един картонеро - събирач на боклук от Буенос Айрес, предаде БНТ.

В Аржентина наричат "картонеро" хора, които останали без работа, се мъчат да изкарват препитанието си, като събират изхвърленото от другите, разделят го и така донякъде се явяват и "еколозите" на града.

И ето че един представител на тази онеправдана група седя само на четири метра от новия папа на тържествената меса на площад "Свети Петър" във Ватикана.

"Имах честта да пътувам с делегацията, а после папа Франциск искаше да бъдем в привилегированата зона, където щеше да е семейството му, защото и ние се чувстваме като негово семейство, бедни работници, които се борят за правата на бедните", сподели Серхио Санчес.

Той е член на Движението на отхвърлените работници, обединение на събирачите на хартия. Познава папата от пет години, когато като кардинал Берголио, единствен подкрепил борбата им за достойнство и продължил редовно да ги посещава.

"За нас той е специален човек, сега с този жест доказа, че не се е променил, като е станал папа. Друга привилегия за нас беше, че го поздравихме преди президентите. Не му целунах ръка, защото традицията ни не е такава, ръкувахме се. На раздяла той ме целуна и ми каза, вярвай, всичко ще бъде по-добре", изтъкна Серхио Санчес.

Същевременно в първата си проповед след интронизацията, папа Франциск отправи призив за защита на природата и на най-слабите членове на обществото. Той се обърна към световните лидери "да не позволяват знаците на разруха и смърт да придружават хода на нашия свят" и подчерта, че всички трябва да имат "уважение към всяка божествена твар и към околната среда".

Вижте още: Вижте разликата в тълпата във Ватикана през 2005 и 2013 година

"Това означава да се уважават всички божии създания и да се уважава природата, в която живеем. Това означава и да се защитават хората, да се полагат грижи за всеки един човек, особено за децата, за възрастните и нуждаещите се. Всичко е в ръцете на човека. Когато на човека му липсва тази отговорност, когато не се грижим за сътворението и братята, разрушението намира своето място", допълни главата на Римокатолическата църква.