Папа Франциск получи папските атрибути: палиум (бяла вълнена лента с избродирани шест кръста) и сребърния "пръстен на рибаря", какъвто се изработва за всеки папа и символизира неговата власт. На интронизацията на новия глава на Римокатолическата църква на площад "Свети Петър" във Ватикана се събраха над 1 милион души.

Франциск пристигна с папамобила на площад "Свети Петър" пред едноименната базилика във Ватикана, съобщиха Би Би Си и Франс прес, цитирани от БТА и "Фокус".

Облечен в семпло бяло расо и усмихнат, той приветства от открития папамобил множеството, което го аплодираше. Папата вдигна палец към тълпата - жест, който се очертава да стане типичен за него, след като по този начин приветства и журналистите в събота, дошли да се срещнат за първи път с него. За сигурността на папата се грижат 100 швейцарски гвардейци, подпомагани от 100 ватикански жандармеристи и 140 италиански полицаи.

Франциск успя да целуне и няколко бебета, които му бяха подадени и дори настоя да слезе от папамобила, за да погали лицето на инвалид, докаран на площада с носилка. След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хиляди хора още от 5 ч. сутринта се стекоха на площад "Свети Петър". Мнозина развяват аржентинското национално знаме. "Давай Франциск! Ние ще сме с теб, където и да отидеш!", пишеше на един от плакатите, носени от група бразилски монахини.

Папата положи клетва пред делегация на кардиналите, избрали го начело на църквата миналата сряда, допълва ДПА. Палиумът и пръстенът бяха връчени на папата от двама кардинали - френския Жан-Луи Торан и италианския Анджело Содано, посочва Франс прес.

По настояване на Франциск пръстенът е сребърен със златно покритие, вместо от чисто злато, посочва ДПА. На него е изобразен Свети Петър, държащ в ръцете си ключовете. Пръстенът е дело на известния италиански златар Енрико Манфрини.

Папа Франциск отправи призив за защита на природата и на най-слабите членове на обществото. Папата призова света да сложи край на „знаменията за разрушение и смърт”, предаде агенция Ройтерс.

„Това означава да се уважават всички божии създания и да се уважава природата, в която живеем. Това означава и да се защитават хората, да се полагат грижи за всеки един човек, особено за децата, за възрастните и нуждаещите се”, каза Франциск по време на литургията по случай възкачването му на Свети Петровия престол.