Данъкът върху депозитите, който продължава да тегне като заплаха над Кипър, стресна света и го накара да се замисли за зависимостта на глобалния банков сектор. Експертите побързаха да посочат кои са останалите страни, чиито икономики са прекалено зависими от банковия сектор:

Лидер е Швейцария, където активите на финансовия сектор са 458% от БВП според класацията, съставена от бизнес портала MarketWatch въз основа на статистически данни от неназовани източници, както и проучването от декември от Wharton Business School.

Второ място зае Великобритания, където активите на банките са 390% от БВП, Швеция се класира на трето място с цифрата от 360%. Топ пет допълват Франция (280%) и Сингапур (259%).

В топ десет са още Испания (259%), Тайван (232%), Холандия (231%), Дания (218%) и Япония (209%).

Wharton Business School е използвал в класацията си само данни за активите на 100 най-големи банки в 26 страни. В тази връзка, в доклада не е включена Кипър, където банковата система през 2010 г. според Световната банка е близо 900% от БВП. Кипърските банкови активи сега надхвърлят БВП седем пъти по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Банките в Кипър са центъра на вниманието в момента, след като страната е изправена пред фалит. Финансовите организации на острова бяха силно засегнати от дълговата криза в Гърция, тъй като в техните баланси има големи пакети гръцки държавни облигации, които в последствие загубиха много от цената си.

Финансовата криза в Кипър се задълбочава. Кипърската фондова борса обяви, че няма да работи до следващата седмица, банките остават затворени до вторник.

От рано тази сутрин десетки хора се събират пред клоновете на Кипърската народна банка, втората най-голяма банка на острова, за да изтеглят пари от банкоматите. Банкоматите обаче са блокирани.

Междувременно правителството подготвя алтернативен антикризисен план. Едно от предложенията е реструктурирането и ликвидирането на Кипърската народна банка. Предвижда се и налагането на еднократен данък върху банковите депозити, но той ще бъде по-нисък от планираната по-рано ставка от 9.9%.

От своя страна ЕЦБ предупреди, че ще продължи да предоставя извънредно финансиране на кипърски банки до идния понеделник, предаде АФП.“След това, такава помощ може да бъде обсъдена, ако има налице програма на ЕС и МВФ, която ще гарантира платежоспособността на въпросните банки“, се казва в изявление на ЕЦБ.

Днес се очаква нов кръг от преговори за финансовото бъдеще на Кипър, след като парламентът решително отхвърли данък върху банковите депозити. Междувременно, министър на финансите на Кипър продължава да преговаря в Москва.