Първоначaлните молби за помощи при безработица в САЩ отчитат ръст през миналата седмица, но четириседмичната им средна стойност падна до най-ниското си ниво от пет години, което е индикация за подобряването на състоянието на пазара на труда.

Броят на молбите се е увеличил с 2 000 до 336 000 през миналата седмица, докато предварителните очаквания на икономистите бяха за увеличение до 342 000.

Четириседмичната средна стойност на молбите, която изглажда седмичните колебания, бележи спад от 7 500 до 339 750, което е най-ниското ѝ ниво от февруари 2008 г.

Въпреки че съкращенията намаляват през последните месеци, компаниите са предпазливи по отношение на наемането на нови служители, а от Федералния резерв изразиха опасения, че затягането на коланите от страна на правителството може да ограничи прогреса на пазара на труда.

От Фед обявиха вчера, че продължават с агресивната си политиката на стимулиране на икономиката, обръщайки внимание на все още високата безработица, фискални проблеми във Вашингтон и рисковете от чужбина.

Броят на хората, които все още са получавали държавни помощ след изтичането на първоначалния седемдневен период, се е увеличил с 5 000 до 3.053 милиона за седмицата, приключила на 9 март.