Един сандвич от румсервиза, бутилка минерална вода от мини бара или химическо чистене за ризата ви – тези малки екстри могат да ви излязат доста скъпо в хотел.

Сайтът за пътуване TripAdvisor сравни цените на услугите от мини бара и румсервиза на 46 локации по света. Разберете къде е най-скъпо и къде – най-евтино:

Който огладнее в Цюрих (Швейцария), трябва добре да помисли дали да се обади на румсервиз – там един клуб сандвич струва средно 21.59 евро. Това е почти петорно на цената на клуб сандвич в хотел в София (4.08 евро).

Бутилка вода от мини бар струва на хотелските гости най-скъпо в Осло (Норвегия): средно 6.05 евро. В Хонг Конг и Куала Лумпур пък е практика да се предлага вода безплатно.

Кои са най-необичайните услуги, които предлагат хотелите

Дори пакетче фъстъци може да се окаже голям разход: в Москва (Русия), ако си го поръчате от румсервиз, то струва средно 9.22 евро – повече от седем пъти по-скъпо от Пуерто Валярта (Мексико), където цената е едва 1.19 евро.

За сравнението бяха избрани шест основни хотелски екстри, а именно клуб сандвич, бутилка вода, мини бутилчица водка, пакетче фъстъци, кола в кенче и почистване на риза.

Най-добри резултати има в Кейп Таун (Южна Африка), където целият пакет от услуги струва средно 14.59 евро. На второ място се нарежда египетският Шарм ел Шейх (17.69 евро).

Почти четири пъти по-скъп от Кейп Таун е същият пакет от услуги в Москва – средната му цена там е цели 61.45 евро!

Трябва да отбележим, че хотелските удобства са относително по-скъпи в Европа, а седем европейски градове спадат към класацията на най-скъпите дестинации в света. Всички данни са взети от ценоразписите на четиризведни хотели.