Магистрала „Тракия” трябва да се строи четири пъти по-бързо, за да бъде завършена в рамките на планирания краен срок – 31 май, обяви министърът на регионалното развитие и вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева.

Заедно с изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров тя инспектира строителните работи на лот 4 на аутобана край пътен възел „Зимница”.

„Това, което видях, не ме радва,” призна строителният министър. Според Захариева магистралата може да бъде готова до началото на активния летен сезон само при пълна мобилизация, съобщи bTV.

Преди седмица Екатерина Захариева заяви, че няма любима магистрала, но изрази надежда „Тракия” да бъде завършена в рамките на нейния министерски мандат.

Тя уточни, че в договора с изпълнителя на строежа - сдружение „Тракия IV", е предвидено удължаване на срока за завършването на обекта с времето, през което не се е работило поради неблагоприятни климатични условия и непредвидени обстоятелства.

Екатерина Захариева съобщи, че днес предстои среща между изпълнителя, финансиращата банка и собствениците на фирми, от които е наета пътностроителна техника, които да изгладят противоречията помежду си.

Министърът на регионалното развитие успокои, че не съществува никаква опасност да бъде спряно европейското финансиране на обекта.