Аукционната къща Bonhams в Ню Йорк предлага на търг различни вещи, свързани с първата успешна мисия до Луната. Сред уникалните екпонати има различни предмети, използвани от астронавтите в ежедневните им тренировки.

На 20 юли се навършват 44 годиниь откакто космическият кораб Аполо 11 влезе в историята с успешното си кацане на Луната. Освен от тази мисия, в аукциона в Ню Йорк са включени и вещи, свързани с Аполо 13 - първият космически кораб, претърпял авария извън границите на земната орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната.

Сега аукционната къща Bonhams организира първия голям космически търг, след като в САЩ беше приет закон, който позволява на астронавтите да разпродават вещи от техните мисии. Най-ценният експонат, който очаква своя нов собственик, е т. нар. „Космическа Магна Харта".

Документът е подписан пред 1975 г. в рамките на опитния проект между Русия и САЩ - "Союз - Аполо". Космическата Магна Харта е подписана в орбита около Земята, когато руски космонавти и американски астронавти успяват да скачат един за друг двата космически кораба. Това е едно от общо четирите копия, останали и до днес.

Други интересени експонати са два напечатани листа с инструкции за екипажа на Аполо 11. Те насочват астронавтите как да се издигнат, след като са направили легендарните първи стъпки по повърхността на Луната.

Документът е подписан от самия Бъз Олдрин - известния пилот на Аполо 11 и втория човек, стъпил на Луната, след Нийл Армстронг, припомня БНТ.