Делът на смартфоните и таблетите от общите реализирани интернет импресии в САЩ е бил 15% в края на миналата година, по данни на comScore. За сравнение, делът на мобилните устройства е бил едва 7% година по-рано.

В световен мащаб делът на мобилните устройства от генерираните интернет импресии възлиза на 14% за февруари, според данни на StatCounter, което е с 5% повече, в сравнение със същия месец година по-рано.

Данните на comScore не отчитат приложенията и затова не би трябвало да се считат за пълна картина на онлайн активността през мобилни устройства.

Интересното е, че САЩ изостава зад Европа по отношение на интернет импресиите, генерирани през мобилни устройства. Според comScore в Европа 20% от интернет импресиите се генерират през мобилни устройства.

В някои страни делът на мобилните устройства е дори още по-голям. Във Великобритания, например, възлиза на невероятните 31%, а в Русия на 28%.

В Бразилия, където пенетрацията на смартфоните е сравнително ниска, импресиите, генерирани през мобилни устройства, са едва 5%. Това обаче не е много под дела на мобилните устройства в страни като Франция и Испания, които могат да се похвалят със значително по-висока пенетрация на смартфоните.

Вероятно обяснение за това би могъл да бъде по-големият брой на потребителите в Бразилия, които ползват интернет само през мобилни устройства.