Нямам основание да считам, че днес или в близките дни и седмици картината на БФБ ще се промени. Това заяви в коментара си за Profit.bg Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД.

Политическата криза нанесе сериозен удар върху интереса на инвеститорите към капиталовия пазар, който видяхме през януари и началото на февруари и докато не се види ясна перспектива за стабилна политическа и икономическа среда, това няма да се промени.

Единствено единични големи сделки като тези с акциите на Корпоративна търговска банка и с компенсаторни записи от последните дни ще изваждат за кратко от дрямката участниците на БФБ. Добри перспективи за момента виждам само пред бизнеса, съответно акциите на износителите, които, за щастие, са подвластни много повече на външната среда, която се подобрява.

Днес за мен ще бъде интересно единствено дали пазарът ще реагира на голямата пакетна сделка с компенсаторни записи вчера. Подобни обеми при тези специфични инструменти обикновено не са случайни.

Единственият губещ индекс на БФБ вчера беше BGREIT, който се понижи с 0.38% до 86.11 пункта. Ръстът при SOFIX беше от 0.16% до 381.53 пункта, докато BG40 нарасна с 2.33% до 129.81 пункта. BGTR30 днес добави 0.51% към стойността си до 283.49 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.