Асен Ягодин е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Българска банка за развитие. Заместник-председател е на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Председател е на Съвета на директорите на Българска фондова борса.

Г-н Ягодин, в края сме на втория ви мандат като зам.-председател на Асоциацията на банките в България. Първото, което бихме искали да попитаме, е стабилни ли са банките у нас и възможни ли са трусове в банковата ни система, подобни на тези в Кипър?

- Що се касае до банки, ситуацията в България е коренно различна от тази в Кипър. Не искам да влизам в подробна аргументация защо това е така, само ще дам няколко опорни точки.

Капиталовата адекватност на българските банки е на едно от най-високите нива в ЕС, съотношението "Брутен вътрешен продукт - Активи на банковата система" тук е 1:1 при 1:8 в Кипър, не на последно място ситуацията с лошите кредити в България е далеч по-добра от Кипър. Самият факт, че за 4 години криза нямаме нито една нуждаеща от подкрепа банка е показателен.

Какъв, според вас, е основният проблем на банките - слабото кредитиране, лошите кредити или просто фактът, че икономиката ни се движи на бавна скорост?

- Комбинация от трите, но в различна пропорция. Не е тайна, че вътрешната и външна икономическа несигурност прави бизнеса изключително предпазлив в търсенето на ново кредитиране. Това, от своя страна, пък води до твърде анемично кредитиране.

Що се касае до лошите кредити - да, и те продължават да създават грижи на банките, но основен проблем остава слабата бизнес активност и стремеж към избягване на нови дългове.

От началото на 2013 г. бе въведен данък върху лихвите от спестяванията ни. В първия месец бяха събрани 8.5 млн. лв. Как ще бъдат изразходени тези средства?

- Вероятно както и всички други събирани данъци в този период на годината.

Можем ли да очакваме намаление в лихвените спредове у нас през настоящата година?

- Подобни очаквания имат своето основание - предимно по линия на намаляващите депозитни лихви. Мисля, че и сега оферираните от банките лихви за нови кредити са на предкризисните нива, дори и по-ниски. Определено считам, че в днешната пазарна обстановка лихвеният процент е последното, което е пречка в дискусията на банките с техните клиенти.

Последно, но не и маловажно - какво предстои за Българска банка за развитие през 2013 г.

- Предстои, надявам се, едно още по-успешно изпълнение на целите, заложени в Стратегията ни за развитие "Хоризонт 2014". Това на практика означава, че нови 100 млн. лв. директни кредити ще стигнат до малкия и среден бизнес, а други 50 млн. лв. кредити ще бъдат раздадени през банките-партньори.

Очакваме също така през 2013 г. дружеството ни за микро-кредити "Джобс" (б.р. кредити до 50 000 лв.) да заработи на пълни обороти и нови 20 млн. лв. да бъдат усвоени от най-малките фирми и земеделски производители.

Не ми се иска да пропусна и другото ни дъщерно дружество "Национален Гаранционен Фонд", пред което трябва да бъдат издадени гаранции за над 1 млрд. лв. за одобрени кредити по Програмата за развитие на селските райони. Въобще, амбициозни планове, дано да имаме възможността да ги реализираме!