Нощните обири, при които жертвата спи, а крадецът обикаля на пръсти от стая в стая и изнася всичко ценно под носа на жертвата, отново са на мода. Извършителите се върнаха към този метод, защото при него почти сигурно си тръгват с портфейл, който обикновено се намира в якето на собственика в антрето.

Ако парите в него са малко и собствениците не се събудят, бандитите продължават да обикалят в търсене на златни накити и лаптоп. През последните три месеца столичната полиция отчита завишаване на броя на нощните влизания чрез отключване, докато хората спят.

Най-много подобни кражби са регистрирани на територията на „Люлин 7”, но по същата схема бандитите са атакували още няколко квартала на София. При последния случай извършителите са били толкова нагли, че само в рамките на една седмица са успели два пъти да влязат в един и същ апартамент.

„Първият път беше на 8 март. По нищо не личеше, че вкъщи е имало крадци. Единствено портмонето ми беше празно, но реших, че са ме обрали навън. Миналия петък случката се повтори. Тогава обаче, освен моите пари, липсваха и тези на приятелка, която остана да спи у нас. Тогава обаче ми откраднаха и златните накити”, разказа пред „Монитор”, потърпевшата Светла (името е сменено – б.а.).

Тя живее на един от последните етажи. Преди да я оберат, крадците срязали жиците на лампата на етажа й.

„Втория път си легнахме в 2.30 часа. Сутринта станахме, пихме кафе и моята приятелка си тръгна. По едно време ми се обади по телефона и ми каза: „Няма ми парите”. Реших, че се шегува. Тогава погледнах моето портмоне – също беше празно. Нямаше и бижутата, които държах в кутия в кухнята. Имах 3 пръстена, около 16 грама злато, гривни, бяха ги взели”, разказа още момичето.

След случката младата жена сменила ключалката си и сложила резе. Най-голямата й грешка е била, че си е оставяла касовия ключ в бравата. Касовите ключалки се преодоляват за около 60 секунди с инструмент, известен като таралеж. Когато обаче ключът е вътре, са нужни не повече от 5 секунди.

В средата на изминалата седмица крадци опитали да влязат и в жилището на 27-годишния Георги от седмия етаж. Започнали да разбиват, но стъпките на кучето вероятно ги подплашило, предполага собственикът.

Неговия късмет обаче не са имали съседите му от петия етаж, на който се намират други два обрани апартамента. Дени спяла със съпруга си в спалнята. Станала на следващия ден и всички неща в дома й били по местата си. Едва в 17 часа разбрала, че е жертва на крадци, защото тръгнала да пазарува, но не намерила пари.

Като отворила вратата, видяла, че по ключалката от външната страна има следи от разбиване. Малко преди кражбата във входа били забелязани непознати, които обяснили, че са дошли, защото чули, че някой продава пералня. Предполага се, че това са били апаши, които са правили проучване.

Освен жилищата обаче крадците не простили и на мазетата, от които само едно не е обирано, и то защото било свързано със СОТ.

Заради набезите в събота в блока имаше събрание на входа. Сред идеите, които бяха обсъдени, беше поставянето на заключване с магнитна карта на входната врата и камера.

И докато хората умуваха как да защитят домовете си, полицаите от столичното Девето районно, след сериозно разследване, заловиха един от рецидивистите, който влизал в жилища, докато собствениците спят.

Бандитът с прякор Жики бил заловен, след като полицаите проследили пътя на крадените вещи. Много им помогнало и описанието на жертвата.

„Тъжителката даде много точно описание. Заподозреният влязъл и за момент е стоял неподвижен и е гледал собственичката на жилището, явно за да е сигурен, че спи. Тя се е събудила, но не е скочила да го гони, а от леглото също го е гледала в просъница, когато е бил на метър от нея. Затова го е запомнила как изглежда”, разказаха полицаите, разплели случая.

Според разследващите едно от най-важните неща е собствениците да не държат големи суми и ценности в домовете си, да проявяват съобразителност и да вземат предварителни мерки за своята сигурност. Смяната на секретния или касовия патрон с по-съвременни и надеждни заключващи механизми, както и годишната застраховка на имуществото са сред успешните мерки срещу взломаджиите.

От МВР подчертават, че в последно време зачестяват и кражбите на огнестрелни оръжия от жилищата, и съветват собствениците им да ги държат в подходящите каси, защото домовите крадци не пропускат да ги вземат, ако видят, че са незаключени.