Ниските цени на българските недвижими имоти карат руснаците да се замислят за покупка в България, като алтернатива на нескъпа вила в околностите на Москва. Подобна покупка може да бъде оправдана, но само ако жилището в България е за собствено ползване и удоволствие. Частното инвестиране в тази страна в момента е безсмислено, коментира руският вестник „Коммерсант”, цитиран от Фокус.

Според експерти около 337 000 руски граждани вече са закупили имоти в България. Руснаците са 80% от чуждите купувачи на български имоти. Останалите 20% са за британци, скандинавци и румънци.

Българската приказка приключи през 2008 година, когато страната потъна в криза и недвижимите имоти започнаха значително да поевтиняват.

Най-неприятното е, че много строителни предприемачи фалираха и в момента в България има голям брой измамени руски клиенти.

Експерти посочват, че в България има очевиден излишък на апартаменти и други курортни жилища, което потиска пазара. Прекалено големият брой на имотите е довел до замразяването на голям брой проекти и до фалити на строителни фирми.

Това означава, че броят на излъганите руски клиенти ще продължава да се увеличава.