След "инвазията" в курортите руснаците тръгват на поход за имоти към големите градове. Ако доскоро погледът им стигаше основно до апартаменти в Слънчев бряг и Черноморието и по-малко в Банско, то сега вече шари из цялата страна и смело се задържа върху жилища и къщи в Бургас, Варна, София, Пловдив и околните села.

Това са основните наблюдения на брокерите напоследък.

От повече от година, освен от курортите, руснаците се интересуват и от имоти в самите морски градове - Варна и Бургас, обясниха от "Адрес недвижими имоти". Там е оживено през цялата година, има активен социален живот, молове, здравно обслужване.

Според компанията заедно с това е намалял и масовият бюджет, който са приготвили руските купувачи. Той вече е около 30 000 - 40 000 евро, а сделки стават и на 25 000 евро. Статии в руската преса дори убеждавали, че със 17 000 евро може да се купи добър имот в България.

От "Форос" отчитат също, че все по-често се търсят и жилищни имоти в големите градове като Варна и Бургас. Обичайно става въпрос за клиенти около пенсионна възраст (50-60 г.), но има и семейства, които ще живеят в тях постоянно.

Причините са по-голямото спокойствие (най-вече през лятото), по-малък шум, благоустроеност, по-добри комуникации, по-голяма сигурност, липсата на такси за управление и пр. В Бургас особено атрактивен е кв. "Сарафово".

Предпочитани са сравнително малки апартаменти (двустайни), ново строителство, задължително с Акт 16, завършени до ключ, а водещ фактор е цената.

Сравнително по-рядко, но все пак има и сделки с къщи в селата около големите градове. Търсят се нови или ремонтирани на цени до 30 000 евро. Интересът им към населените места във вътрешността и западната част на страната е значително по-слаб, казват от агенцията.

И според "Грийн Лайф" макар основният интерес на братушките да е към ваканционните имоти, вече проявяват такъв и към градските. Те са подходящи за хора, които се ориентират към трайно пребиваване в България - пенсионери, млади семейства с бизнес в страната, например. Предпочитани са Бургас, Варна, Пловдив, София.

Въпреки това летните курорти остават фаворити в предпочитанията на руснаците. И дори се забелязва леко оживление това лято.

Сезонът е активен и се наблюдава увеличен брой сделки с руснаци, най-вече по Южното Черноморие, казват от "Бългериан пропертис".

Оттам са забелязали положителна тенденция в Слънчев бряг - започва възстановяване от кризата с преобладаващи месечни нараствания на цените тази година. Противно на тази тенденция обаче Банско продължава да страда от негативни ценови тенденции, което го превръща в пазара с най-голям спад на цените на имотите от началото на кризата, казват от компанията.

Докато до края на 2011 г. пазарите в Слънчев бряг и Банско са имали сходни тенденции в цените и промяната им. Разликите сега се обясняват с това, че по-слабото търсене на имоти в Банско доведе до по-продължителен спад на цените там, докато в същото време имотите в Слънчев бряг започват да се възстановяват.

Изминалите летни месеци бяха много силни откъм огледи и продажби, коментират и от "Грийн Лайф". Оттам допълват, че все още сезонът не е приключил, но продължава засиленият интерес към летните проекти, които винаги са били предпочитани пред зимните. От компанията не регистрират промяна в бюджетите на клиентите - основно търсят апартаменти с една спалня за около 80 000 евро и с две спални до 150 000 евро. Предимно се купуват имоти по Южното Черноморие - Слънчев бряг, Созопол, Поморие, Равда, Свети Влас.

Според "Бългериан пропертис" най-купувани са маломерни апартаменти и студиа с площ 30-40 кв. м, защото това означава и по-ниска обща цена. Купувачите се ориентират основно към обзаведени апартаменти, в работещи комплекси, а отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор. Готови са и на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта. Нивата рядко надвишават 30 000 евро. Това важи както за морските, така и за ски курортите.

Купува се за собствено ползване, а не за инвестиция, какъвто беше случаят с англичаните и ирландците преди няколко години. Целта на руснаците е те или техни близки, родители, деца, внуци, да прекарват голяма част от времето си у нас заради по-добрия климат, културната и езиковата близост, ниската цена на живота и недвижимите имоти, казват от "Форос".

Търсят се почти изцяло нови имоти, като от съществена важност за тях е възможността за разсрочено плащане. Възрастовата група на клиентите е изключително широкообхватна - от 25 до 65 г.

Според брокерите сред клиентите им руснаци има и хора от властта, но отказват да посочват имена. През миналата седмица обаче се появиха публикации в московската преса, според които собственици на апартаменти в България са руски депутат, зам.-министър на финансите и т.н. Но и те не се хвърлят на скъпи имоти.

Увеличават се запитванията и от живеещи в по-далечни, но богати на петрол части на Русия.

Като цяло руските купувачи избират България не само заради топлия климат, морето с фин пясък, а и заради близостта до Русия, близкия език и най-вече ниските цени, особено сравнени с Москва и Санкт Петербург.

Най-често купилите рекламират държавата ни и така и техни приятели купуват. Не се чака "големите" в Москва да се откажат от втори дом у нас

През есента Държавната дума на Русия ще разгледа поправки в закона за държавните служители, с които може да се забрани на администратори, депутати, сенатори, военните на всички нива и структури, както и на техните семейства да притежават активи зад граница.

Който не се раздели с имота си, е заплашен от глоба и дори лишаване от свобода. Но засега никой не се бои, разказа в началото на миналата седмица московският в. "Ведомости".

Изданието е проучило хиляди имотни декларации за 2011 г. и сред тях над 100 души официално са обявили, че имат имущество в 26 държави. Анализът откроил България като най-популярната дестинация за купуване на имот от руските държавни служители. Тук са около една трета от всички декларирани задгранични имоти и те основно са евтини и неголеми апартаменти.

Дори и да се забрани покупката на имоти в чужбина от властимащите в Русия или да бъдат задължени да продадат вече придобитите, това едва ли ще окаже влияние върху пазара ни, коментират българските брокери.

Един от мотивите е, че става дума за малък кръг купувачи особено на фона на данните, че 300 000 руснаци имат недвижимост у нас. Другият е, че винаги има опция руските държавни служители да прехвърлят имотите си на свои близки или роднини.

А ето защо някои от тях са избрали именно България и точно какво са си купили според в. "Ведомости".

"Искахме някакво място да ходим с малкия ни син и към този момент това бе най-евтиното сред държавите, които разгледахме: добро място, с добра инфраструктура, топло море, свежи плодове, т.е. всичко, от което имат нужда децата", разказва пред изданието зам. генералният директор на Агенцията за застраховане на депозитите Андрей Мелников. Със съпругата си той притежава апартамент от 101 квадратни метра в Бургас, закупен преди 6 години.

"Ведомости" споменава депутата Дмитрий Гудков с двустайни апартаменти (86 кв. м), купени преди около 4 г. Съпругата на зам.-министъра на финансите Сергей Сторчак е декларирала 40 кв. м апартамент в Банско, купен през 2008 г. "Идеята не беше моя, тя реши, посъветваха ни приятели, които си купиха там имоти. Разведоха я, показаха й и тя видяла, че съотношението цена/качество е феноменално, особено на фона на московските цени. Това решило и избора й", разказва зам.-министърът. По думите му той лично е бил в Банско само два пъти, а и семейството му не ползва апартамента често.

"България не се смята за елитен пазар, не можеш да я сравниш с Монако, Лондон или Ню Йорк. Тук се купува основно за почивка, практически няма проблеми чужденец да купи имот", обяснява Георгий Качмазов от портала за имоти Tranio.ru.